Várhatóan elkerülik majd a veszélyesnek ítélt városokat a terrorcselekményektől tartó turisták, és a biztonságosabbnak gondolt célpontok, például Budapest felé vehetik az irányt – vélik turisztikai szakemberek, akik a Magyar Nemzetnek nyilatkoztak a témáról.

A lap szerint Magyarország turizmusára is hatással lehetnek az elmúlt időszak terroristamerényletei, és hazánk akár jól is járhat azzal, hogy a turisták egy része elkerüli a veszélyesnek vélt országokat. A városlátogatást tervezők szemében Budapest jó alternatívája lehet Párizsnak, Isztambulnak vagy Brüsszelnek. Kifejezetten előnyös, hogy hazánkat a biztonságos országok között tartják számon a turisták. Aggódnunk csupán a távol-keleti utazók miatt kell, ők ugyanis a teljes európai körútjukat visszamondják, ha túl kockázatosnak ítélik a kontinenst – írja a Magyar Nemzet.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint rövid távon csökkentik az utazási kedvet a terrorcselekmények, de a hosszabb távú hatásuk egyelőre nem tudható. A tavaly novemberi párizsi merényletek után például ötven százalékkal esett vissza a szilveszteri foglalások száma a francia fővárosban, de a brüsszeli eseményeket követően is jelentősen romlott a belga város szállodáinak foglaltsága. Az idén májusig Brüsszelben körülbelül 15, Párizsban 10 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. Viszont az egész Európára vonatkozó turisztikai statisztikák a terrorfenyegetettség növekedése ellenére javulnak, egyre több vendégéjszakát regisztrálnak a földrészen.

Az elnök a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta, Magyarországon egyelőre sem a terror, sem pedig a brexit nem érezteti hatását. Brit turistából ugyanannyi érkezik, mint az országos népszavazás előtti időszakban. Niklai Ákos kérdésünkre válaszolva elmondta, a tipikusan városnéző turista számára Budapest alternatívája lehet Párizsnak és Brüsszelnek is. A hazai turisták pedig továbbra is inkább a belföldi utazást részesítik előnyben, rájuk tehát a közelmúlt terrorcselekményei nincsenek hatással..

A lapnak nyilatkozó Varjú Zoltán magyar idegenvezető szerint elképzelhető, hogy európai turisták egyre szívesebben választják majd Budapestet városnézésre, mivel terrorcselekedetekre nagyon kevés az esély. A francia Riviérának ugyanakkor továbbra sem versenytársa Magyarország.

(Forrás: Magyar Nemzet)