A Magyar Nemzeti Bank Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából 20 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét, valamint annak 2000 forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki 2016. szeptember 21-én. Az emlékérmék rendhagyó címlettel és mérettel jelennek meg, mintegy reflektálva Kossuth Széchenyiről írt jellemzésére: a legnagyobb ezüst emlékérme (átmérője 52,5 mm) „a magyarok legnagyobbikának”.

Az emlékérmék további különlegessége, hogy recézett szélük egyedi kiosztású, a recék csoportosítása Széchenyi István születési évére utal, ezáltal tartalmat adva az érme „harmadik” oldalának. Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök. Mindkét emlékpénz azonos érmeképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként.

Széchenyi a reformkori politikai küzdelmek vezéralakja, a hazai polgári átalakulás első programadó egyénisége, akinek nevéhez a magyar gazdaság és közélet, a közlekedés, európai kapcsolataink, a tudományok anyanyelvi fejlesztése és a sport területén végrehajtott jelentős reformkezdeményezések fűződnek. Az emlékérme előoldalán fő motívumként az általa alapított Magyar Tudományos Akadémia épülete jelenik meg, előterében parkrészlet és Engel József Széchenyi István szobrának ábrázolása látható. A szobor érmeképi elemként történő megjelenése ritkaságnak számít.

Az emlékérme hátoldalán a középmezőben Széchenyi István félalakos ábrázolása látható, háttérben az első magyarországi vasútvonal menetrendjének részletével, felette egy gőzmozdony ábrázolásával. A háttérben megjelenő motívum arra utal, hogy Széchenyi az 1848-ban megalakult Batthyány-kormány közlekedési minisztereként kidolgoztatta hazánk első országos vasúthálózatának tervét. Az emlékérme-kibocsátás apropóját a felső félköriratban olvasható „225 ÉVE SZÜLETETT SZÉCHENYI ISTVÁN” felirat világítja meg. Az emlékérmét Fritz Mihály tervezte, mesterjegye a hátoldal jobb alsó szélén található.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a 20 000 forintos címletű ezüst emlékérme a kibocsátást követő három hónapban, a 2000 forintos címletű színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig a rajtuk szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg.

(Forrás: közlemény)