Az egykori Ganz-tömb 2000-es évek elején indult rehabilitációjának utolsó felvonásaként várhatóan jövőre kezdődik el a 2,5 hektáros terület átépítése. Ez lesz Buda legnagyobb közösségi tere: az új park és a mostani Millenáris egységet alkot majd.

Ma már talán csak az idősebbek emlékeznek arra, hogy a gyárt kiszolgáló szerelvények vasúti sínjei futottak a Kis Rókus utca macskakövei között, és hogy a Fény utcát a gyár falai zárták le. A műszak végén a munkásokat kiszolgáló kocsmák, az akkor még nem túl előkelő piac látványa jellemezte leginkább a környéket.

Az elmúlt 15-20 évben alapvetően megváltozott a terület, 1998-ban Cságoly Ferenc tervei alapján épült fel az új Fény utcai piac, 1999-ben bezárt a gyár, 2001-ben Benczúr László, Takács Ákos és Wéber József elgondolása szerint elkészült a Millenáris. A Fény utcát ekkor hosszabbították meg egészen a Kis Rókus utcáig. Ma is tart a 2013-ban elkezdett építkezés a Millenáris és a Margit körút közötti területen. Az egykori ipari minisztérium és a Ganz-gyár épületeinek a bontása mostanra befejeződött, jelenleg az új parkrész alá kerülő kilencezer négyzetméteres mélygarázs kialakításának előkészítő munkálatai folynak.

Várhatóan 2017 második felére készül el a park, ekkor kapja meg végleges arculatát Buda belvárosa, hiszen 2010 óta több ütemben újult meg a Mechwart ligettől a Széll Kálmán térig tartó terület. 

A Millenáris, amely eddig is a főváros egyik legeredetibb, számos izgalmas építészeti és tájépítészeti elemmel rendelkező parkja volt, népszerű találkozóhely, kulturális, gasztronómiai és egyéb rendezvények állandó helyszíne lett. A nemrég bemutatott látványtervek szerint a most épülő terület a Millenáris folytatása lesz. Olyannyira, hogy a két terület között futó Fény utca forgalmának egy részét a föld alá viszik: a sétánytól induló alagútból a Kis Rókus utca és a Kitaibel Pál utca kereszteződésénél jönnek majd a felszínre az autók. A kétsávos út háromfelé ágazik: a járművek kanyarodhatnak balra és jobbra a Kis Rókus utcában, illetve mehetnek egyenesen a mélygarázs irányába. Az építészek gondoltak a kerékpárosokra és a gyalogosokra is, az ő közlekedésüket az alagútban bicikliút és járda teszi biztonságossá.

A tervezők a környék parkolási gondjait is szeretnék megoldani, így egy ötszáz férőhelyes mélygarázs is épül a park alá. A föld alatti parkolóba a Kis Rókus utcából hajthatnak majd be az autók, és ugyanott, illetve a Margit körút felől hagyhatják el azt.

Több mint háromszáz fát és egyéb növényt telepítenek a parkba, amely a Millenárishoz hasonlóan dombokkal és vízfelületekkel tagolt terület lesz. A pihenőbútorok mellett játszóteret is terveznek, és két kávézó is üzemel majd. A beruházás részeként a Millenáris is megújul: kicserélik az elhasználódott térburkolatokat, és renoválják az erősen elhasználódott Zöld Péter játszóteret, valamint a zöldfelületeket is.

A Nemzeti Táncszínház Millenárisba költözésével a Teátrum épületét is felújítják 2017 során. A park végső arculatát kialakító munkálatok a közbeszerzési eljárás lezárulta után várhatóan jövő év elején kezdődnek el.