Az Európai Unió a 2014-től 2020-ig tartó időszakra hirdette meg a Kreatív Európa: az európai kulturális és alkotói (művészeti) szektorának támogatási programját, amelynek célja, hogy az európai polgárok alkotó módon vegyenek részt földrészünk sorsának alakításában. E gondolat jegyében született meg és nyert támogatást a 17 európai levéltár és egyetem összefogásával létrejött co: op projekt (Community as Opportunity. The creative archives´and users´network – A közösség, mint lehetőség – A levéltárak és felhasználóik alkotói hálózata).

Budapest Főváros Levéltára Berettyóújfalu után Budapesten először a Városliget Topotékát indítja útjára. Ünnepélyes bemutatására 2016. szeptember 30-án 16 órai kezdettel a „Hozd el és mutasd meg emlékeidet!” nyílt nap keretében, a Kutatók Éjszakáján kerül sor.

A program fő célkitűzése, hogy a digitális korszak adta lehetőségek kihasználásával a nagyközönséget is alkotó módon vonja be digitális tartalmak létrehozásába. Erre szolgál a topotéka (www.topotheque.eu) internetes felület, amely nem csak hozzáférhetőséget biztosít egy adott városrész vagy település múltjára és jelenére vonatkozó, magánkézben őrzött forrásaihoz (fényképek, hang- és képanyagok, iratok, stb.), hanem szakszerű módon, rendszerezve, egy helyen meg is őrzi és elérhetővé teszi azokat az utókor számára.

A Városliget Topotékát 2016. szeptember 30-án pénteken 16 órakor mutatják be ünnepélyesen, a Kutatók Éjszakájának keretei között. Az esemény vendége Török András (Fortepan) lesz.

A szervezők az érdeklődőktől azt kérik: hozzák magukkal azokat a családi és személyes emlékeket, amelyeket szívesen megosztanának a Városliget Topotéka felületén. A fotókat, leveleket, cikkeket digitalizálják és visszaadják. „Jöjjön el és osszuk meg egymással a városligeti emlékeinket!” – szól a felhívásuk.

(Forrás BParchív; fotó: Fortepan)