Budapest csatlakozik az Egyesült Városok és Helyi Önkormányzatok Világszervezetéhez – döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A testület felkérte a főpolgármestert a tagfelvételi kérelem aláírására és benyújtására, valamint előzetesen kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövő évi költségvetéstől kezdve évente 12 ezer eurót megtervez az éves tagsági díjra. Mint az elfogadott előterjesztésben olvasható, 2016 júniusában Tarlós István főpolgármester hivatalos látogatást tett Isztambulban, Kadir Topbas főpolgármester meghívására, aki egyben az Egyesült Városok és Helyi Önkormányzatok Világszervezetének – United Cities and Local Goverments (UCLG) – elnöke is.

A két városvezető a hivatalos megbeszélések során egyetértett abban, hogy a nagyvárosok, és így Budapest számára különösen fontos a nemzetközi jelenlét erősítése, a nemzetközi önkormányzati szervezetekben való képviselet és aktív részvétel. Erre a részvételre kínál lehetőséget a tagságát és tevékenységi körét tekintve legnagyobb, helyi önkormányzatokat és települési hálózatokat tömörítő, nemzetközi szervezet az UCLG, amelyet önkormányzati mozgalmak utódjaként alapítottak helyi és regionális önkormányzatok érdekeinek egységesebb képviselete céljából, 2004. május 5-én Párizsban – írták.

Kiemelték: az UCLG által megfogalmazott célkitűzések, ajánlások és gyakorlatok összhangban állnak Budapest törekvéseivel, hosszú távú városfejlesztési koncepciójával. A szervezethez történő csatlakozás révén a tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztása eszköze lehet a főváros fejlődésének, és egyben elősegíti Budapest markáns nemzetközi láthatóságát. Az UCLG helyi és nemzetközi szinteken népszerűsíti a demokratikus helyi önkormányzati értékeket, célokat és érdekeket.

A szervezet mintegy 240 ezer kis- és nagyvárost, régiót és metropolisz térséget, továbbá 175 helyi és regionális kormányzati szervezetet és szövetséget képvisel. A tagjai révén a Föld népességének 70 százalékát képviseli. A szervezethez való csatlakozást egyhangúlag hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés.

(MTI)