Díjakat adott át Tarlós István a főváros napja alkalmából csütörtökön Budapesten. A főpolgármester a Budapest egyesítésének 143. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a díjazottakat méltatva azt mondta: a kitüntetettek munkáságukkal, szorgalmukkal, tehetségükkel, morális érzékükkel Budapestet és a főváros közösségét szolgálják.

Kijelentette: a díjazottak jelentősen hozzájárultak a főváros fejlődéséhez, gyarapodásához és hírnevének öregbítéséhez. A kitüntettek jelek, akikhez igazodni lehet – fogalmazott Tarlós István. Mint mondta, a főváros hálás a díjazottaknak, amiért éveken, évtizedeken át kitartó munkával, hozzáállásukkal, hozzáértésükkel, tudásukkal alkottak, teremtettek. A kitüntetetteket nem az egyéni érdek motiválja, hanem a lelkiismeret és a tenni akarás a közjó érdekében – tette hozzá. Hangsúlyozta: mindennél inkább szükség van követhető és követendő, a jelennek tevékenykedő egyéniségekre, akik személyükben hitelesítenek értékeket, életutakat és életcélokat. A kitüntettek ilyen személyek – közölte a főpolgármester.

Rendetlenség után

Tarlós István beszélt arról is, „a főváros hat éve hivatalban lévő vezetésének elsőszámú feltett szándéka volt, hogy a 2010-et megelőző két évtized rendetlenségét, átláthatatlanságát, szervezetlenségét és pazarlását megszüntesse”. Attól a céltól vezérelve, hogy „a magyar nemzet fővárosa” élhetőbb, biztonságosabb, kényelmesebb és kellemesebb várossá váljék – mondta. Kiemelte, az elmúlt hat évben számos területen jelentős előrelépést értek el. Mára több olyan fejlesztés és beruházás is elkészült, amelyet korábban évekig, évtizedekig csak ígérgettek. Ma már kész a 4-es metró, megújult a Széll Kálmán tér, létrejött a budai fonódó villamoshálózat, folyamatosan újul meg a közösségi közlekedés járműállománya, sorra újítják fel a fürdőket, valamint épülnek a P+R parkolók – mutatott rá Tarlós István. Kitért arra, a fővárosnak jelenleg több előkészített projektje van, mint az elmúlt 25 évben bármikor.

A főpolgármester elmondta, a jelenlegi ciklus két legnagyobb horderejű beruházása a csillaghegyi öblözet árvízvédelme és a 3-as metró felújítása.A főváros erején felül igyekszik minden eszközzel előmozdítani az évek óta romló állapotú metróvonal rekonstrukcióját és lelkiismeretei kérdésnek tekinti, hogy az utasok teljes biztonságban használhassák a 3-as metrót – jelentette ki. Tarlós István azt mondta: „további időhúzás és érthetetlen, meddő viták helyett” a főváros maga gondoskodik a felújítás során szükséges, a metrószerelvényeket pótló buszokról, hogy a rekonstrukció legalább a vonal egy részén, annak legkritikusabb szakaszán mielőbb elindulhasson. „Elszánt harcot folytatunk annak érdekében, hogy generálisan az alagút és az állomások felújítása is a közeljövőben megkezdődhessen” – hangsúlyozta, szomorúnak nevezve, hogy ezért „elszánt harcot” kell folytatni. Beszéde után a főpolgármester átadta az elismeréseket.

Pro Urbe

Pro Urbe Budapest díjat kapott Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes úszó a magyar versenyúszásban betöltött szerepéért, a 2016-os riói nyári olimpián nyújtott kiemelkedő teljesítménye, valamint példamutató szellemisége elismeréseként. Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya a főváros közbiztonságának, közrendjének érdekében végzett szolgálatáért, vezetői tevékenységéért részesült az elismerésben. György István, a főváros kormánymegbízottja Kőbánya polgármestereként, majd Budapest főpolgármester-helyetteseként a főváros érdekében több mint másfél évtizeden át végzett felelősségteljes és kiemelkedő munkája elismeréseként vehette át a díjat. Az elismerést megkapta Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója a főváros közműfejlesztési céljainak megvalósítása, valamint a társaság nemzetközi szerepvállalása érdekében végzett kiemelkedő szakmai és vezetői munkájáért. Imre Géza kétszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó a magyar párbajtőrvívás egyik legsikeresebb vívójaként elért kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményeiért, valamint példamutató emberi magatartásáért vehette át a díjat. Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, mesteredző példamutató sportpályafutásáért, több olimpiai bajnok sikeres felkészítésében végzett kimagasló edzői tevékenységéért kapta meg az elismerést.

Budapestért díjban részesült Hámori Mária nyugalmazott óvodavezető, Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatója, Megyesné Hermann Judit, a Főpolgármesteri Hivatal aljegyzője, Nagyné Varga Melinda, a Főpolgármesteri Hivatal kulturális, turisztikai, sport-, köznevelési és szociálpolitikai főosztályának vezetője, Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója, Tóth Balázsné nyugalmazott óvodavezető, Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatója, Balázs János zongoraművész, tanár, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Bohus Zoltán szobrászművész, üvegtervező, Erdélyi Tibor táncművész, koreográfus, fafaragó művész, Flesch Tamás, a Continental Group Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Gömör Béla reumatológus, egyetemi tanár.

Az elismerést megkapta még Harsányi Gábor színművész, Hollerung Gábor karmester, Jánosa Domokos pápai káplán, címzetes prépost, a látássérültek referense, plébános, Járdányi Gergely nagybőgőművész, Kis Tamás nyugalmazott divízióvezető, Sármay András, a Fővárosi Vízművek Zrt. igazgatósági elnöke, Somogyváry Géza üzem- és rendszerszervező mérnök, az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevője, valamint Szabó József, a Főkert Zrt. vezérigazgatója.

Díjazottak sora

Budapestért díjban részesült továbbá Varjú Imre belgyógyász, kardiológus, a Szent Margit Kórház osztályvezető főorvosa, Végh Tamás nyugalmazott református lelkipásztor, az Ars Sacra Alapítvány, a Belvárosi Fesztivál közössége, a Magyar Állami Operaház énekkara, valamint a Muzsikás Együttes.

Zalabai Gábor-díj - A budapestiek esélyegyenlőségéért díjat kapott Nagyné Kovács Tímea, a csepeli polgármesteri hivatal szociális és egészségügyi referense, Iring Zoltán, a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője, valamint a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány.

A Fővárosért Emlékzászló Díjat a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a budapesti lakosság védelme érdekében, a veszélyhelyzetek megelőzésében és a károk felszámolásában magas szakmai színvonalon nyújtott szolgálata elismeréseként kapta. Az elismerést és az azzal járó zászlót Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, igazgató vette át.

A Dr. Barna Sándor-emlékérem - A főváros közbiztonságáért díjban részesült Bajári Csaba László szolgálatvezető, Kovács Lajos közterület-felügyelő, Menyhért Tamás tűzoltóparancsnok, Paál Péter György, a XIII. kerületi rendőrkapitányság vezetője, valamint Ruszó László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

Papp László Budapest-sportdíjat kapott Sinkó Andrea ritmikus gimnasztikázó, vezetőedző, az Óbudai WDSE elnöke, Kovács Péter kézilabdázó, mesteredző, Molnár Imre, a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke, Szívós István olimpiai és világbajnok vízilabdázó, edző, sportvezető, valamint Tóth Tamás paralimpiai aranyérmes úszó.

Az ünnepségen Tarlós István a főváros szolgálatáért díjakat is átadott.

A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17., annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda.

(MTI)