Nemzetközileg elismert restaurátorok bevonásával megkezdődtek a Budavári Palota Szent István-termének textilrekonstrukciós munkálatai.

Rostás Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese pénteken a sajtó képviselőinek a helyszínen elmondta, hogy a második világháborúban elpusztult Szent István-terem valószínűleg kiégett és a berendezés teljesen elpusztult, továbbá a fából készült falburkolat és a mennyezet is megsemmisült.

Kifejtette, hogy a terem eredeti textil berendezése három részből állt: a falat borító szövetet a Haas Fülöp és fia osztrák cég gyártotta, a teremben lévő két hatalmas, három rétegű, aranyhímzéses, aranybrokát függönykompozíciót pedig valószínűleg a franciaországi Gelb M. cég szállította a terembe. Ezen kívül a szobát díszítették még szintén a franciaországi gyártó nagyon magas színvonalú, aranyhímzéses bútorhuzatai is.

A falat burkoló textilből, valamint a Franciaországban szövetett függöny mintadarabjaiból is maradt fenn, ez segíti a restaurátorokat a hiteles másolat elkészítésében. Rostás Péter elmondta, hogy az anyagmaradvány egy neoromán stílusú, az akkori idők legmagasabb művészi színvonalú technikáit magában foglaló iparművészeti alkotás, hiszen megfigyelhetők benne a legkülönbözőbb technikájú aranyhímzések, zsinórozások is. Bár az egykori igazgyöngy rátétek és féldrágakő berakások hiányoznak a kompozícióról, de fennmaradtak jó minőségű fotográfiák, amelyek alapján pontosan lehet ezeket is rekonstruálni. Hozzátette: az anyag színei az anyag elülső oldalán kifakultak, de a hátoldalán megmaradtak, ez alapján szintén tökéletesen rekonstrukció készíthető.

A Nemzeti Hauszmann Terv részeként a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. által kiírt nyílt közbeszerzés eredményeként a pécsi székhelyű lakástextil gyártó- és forgalmazó cégcsoport, a Rovitex Hungária Kft. készíti el a rekonstrukciót. Romeisz Norbert, a cég ügyvezető igazgatója pénteken elmondta, hogy több szakértő és külföldi restaurátor bevonásával zajlik a munka, amelynek során nagy felbontású szkenneléses mikroszkóp vizsgálatokat végeznek az anyagon, ebből állapítják majd meg azok pontos összetételét és színét. Mint mondta, hétfőn már elkezdődött az alapanyagok vizsgálata és pénteken megérkezett Németországból a nemzetközileg elismert restaurátor professzor, Heiner Büld, aki a zsinórok felbontását, az eredeti anyagösszetételt, a színt és a színváltozásokat fogja vizsgálni.

A vállalatnak 150 folyóméter, 130 centiméter szövetszélességű, háromrétegű, lanszírozott és brosírozott, arany és selyemszálakkal szőtt falkárpitot, két, egyenként három-három részből álló függönykompozíciót, továbbá nyolc karosszék és hat taburet (ülőke) bársonyalapú, arany és selyemszálakkal hímzett huzatait kell legyártania és elhelyeznie. A munka az eredeti textilek analízisével kezdetét vette és az anyagok legyártással együtt várhatóan 2018. elején fejeződik be.

(MTI)