Az átadó ünnepség kezdetén, a nemzeti gyásznapon Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest Főváros humán területekért felelős főpolgármester-helyettese, Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere és Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója gyertyagyújtással és egyperces néma főhajtással emlékezett meg a péntek éjjel, Verona közelében történt buszbaleset áldozatairól.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra az átadással kapcsolatban kiemelte, létrejött egy XXI. századi és minden modern igényt kielégítő új tagkönyvtár, az fejlesztés pedig sok ember összefogásának eredményeképpen valósult meg. Mint fogalmazott, a XVIII. kerület egyike a legdinamikusabban fejlődő városrészeknek, ez pedig a tudatos munka eredménye.

Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere úgy véli, a könyvtár átadásával fontos adósságot törlesztett a XVIII. kerület. Mint mondta, az együttműködés a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral egy évvel ezelőtt indult el, az új tagkönyvtár felújítását pedig 20 millió forinttal támogatta az XVIII. kerületi önkormányzat. A városrész vezetője reményét fejezte ki, hogy a jövőben számos programnak, kulturális eseménynek biztosít majd helyszínt a bibliotéka.

Mint azt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója kifejtette, a tavalyi évben több mint 22 ezer kötetet kölcsönöztek a könyvtárból, ezek jelentős részét pedig 14 aluli gyermekek tették. Fodor Péter szerint az állandó olvasókon kívül az ezer beiratkozott olvasó azt jelenti, Pestszentimre igényt tart a kulturális szolgáltatásra. „Már nem azt kell bizonyítani, hogy szükség van a könyvtárra, hanem azt, hogy mint közösségi tér, hogyan járulhat hozzá a programjaival ‒ a klasszikus, hagyományos könyvtári szerepek meghaladásával ‒ a közösségi házban megvalósuló eseményekhez" ‒ húzta alá.

Az esemény végén oklevelet adtak át a könyvtár legaktívabb olvasóinak: a legfiatalabb, egyesztendős Suba Andrásnak ‒ akinek nevében az elismerést édesanyja vette át ‒, a legtöbbet kölcsönző Fülöp Domonkosnak, a szépkorú Tóth Dezsőnének, valamint a legtöbb könyvtári tagsággal rendelkező Szentirmai családnak.

A bibliotéka 130 négyzetméteren, heti 30 órás nyitva tartással, megújult infokommunikációs eszközökkel és gyermekjátszóval várja az érdeklődőket.

(Forrás: Orientpress)