2017. március 17. 16:47

Kiállítás Párizsban azok emlékére, akik munkájukkal döntő módon járultak hozzá a XIX. századi Budapest világvárossá fejlődéséhez.

Akik Budapestet építették címmel nyílik kiállítás Párizsban azok emlékére, akik munkájukkal döntő módon járultak hozzá a XIX. századi Budapest világvárossá fejlődéséhez – tájékoztatta Havasi János, a tárlatnak helyet adó Párizsi Magyar Intézet igazgatója csütörtökön az MTI-t.

A péntek este nyíló tárlaton a budapesti Képzőművészeti Egyetem Schola Graphidis műhelyében készült eredeti rajzok, makettek és fotók bepillantást engednek számos, azóta is csodált építészeti remekmű megvalósításának műhelytitkaiba. A képeken ezúttal nemcsak a tervezők, az adományozók valamint az átadási ünnepségek elegáns alakjai tűnnek fel, hanem félmeztelen, férfiúi méltóságukat mégis kalappal őrző mesteremberek, vízhordó fiúk, asszonyok is – hívta fel a figyelmet Havasi János.

A kiállítás fontos eleme az osztrák-magyar kiegyezés évfordulós megemlékezéseinek, hiszen a 150 éve megkötött kompromisszum nélkül Buda és Pest nem indulhatott volna ilyen látványos fejlődésnek – tette hozzá.

Az igazgató elmondta: hamarosan történészkonferenciát is tartanak a május 20-ig látogatható kiállításhoz kapcsolódóan, együttműködve a párizsi osztrák kulturális intézettel és a két ország baráti társaságaival.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó