Lázár János kedden Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), az intézmény fennállásának ötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedekben az állam egyre távolabb került a polgároktól, mert csak a felelősségükkel szembesítette őket, míg a jogaikat meghagyta „az apró betűs részben”. Hét éve azonban változást indítottak el, a feje tetejéről a talpára állították a rendszert – tette hozzá.

Ludovikásnak lenni valaha komoly rangot jelentett Magyarországon: szaktudást, emberséget és hazafiasságot. Az akadémiára járók nemcsak egy iskola polgárai voltak, hanem különbek sokaknál - mondta, kiemelve: az elmúlt öt év azt a célt szolgálta, hogy emberöltők után ez újra így lehessen.

Bár ennyi idő alatt ők sem képesek helyreállítani mindazt a nemzeti hagyományt, „amit a kommunisták negyven év alatt szétvertek”, arra törekszenek, hogy ismét méltó képzőhellyé tegyék a Ludovikát, hogy minőséget képviseljen a diplomaszerzés a nagy múltú és remélhetőleg még ígéretesebb jövőjű intézményben – hangoztatta a tárcavezető.

Patyi András, az NKE rektora köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Ludovika katonai akadémia előtti tisztelgés nélkül elképzelhetetlen az ünneplés, ezért avatták fel a rendezvényen Buttler János szobrát, aki a közjó és a haza érdekében önzetlenül adományozás méltatlanul elfelejtett alakja: rengeteg pénzt ajánlott fel az intézménynek. Az elmúlt öt évben évtizedek hagyományai sűrűsödnek össze – tette hozzá.

(MTI)