Megerősítés közben megroggyant, így elbontják és újjáépítik a Palatinust. A főépület statikai hibái miatt van erre szükség. Félmilliárddal drágul, és két hónapot csúszik a felújítás – írja a 24.hu nyomán a Tervlap.

„Az alagsori szinten végzett alapmegerősítés során előre nem látható módon sok statikai bizonytalanságot rejtő szerkezetben teherátrendeződés következett be, egyidőben intenzív esőzés hatására a pincefalat terhelő vegyes talajban csúszólap alakult ki, ami a pincefal bedőlését és a felszerkezet labilitását eredményezte. (…) A főépület déli szárnyának bontása során feltárt szerkezeteken az épületrész teljes egészére kiterjedő károsodások voltak tapasztalhatók. Az épület elbontása és újjáépítése szükséges. Előzőekre figyelemmel a kivitelezési határidő módosítása, és a felmerült pótmunkák ellenértékének rendezése szükséges” – írja a Palatinus 2015 Konzorcium.

Az épület újjáépítése során figyelembe kell venni a műemlékvédelmi szempontokat, a homlokzatot is az eredeti tervek szerint újítják fel.

(Forrás: Tervlap)