Megkezdődik a Műegyetem rakparton a Bertalan Lajos utca és a Petőfi híd déli lehajtója közötti útszakasz, valamint a fel- és lehajtók felújítása. Csütörtöktől lezárják a forgalom elől a Petőfi híd északi le- és felhajtóját, a Műegyetem rakparton pedig irányonként egy-egy sávot zárnak le a forgalom elől. A felújítás várhatóan december 10-ig tart – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága hétfőn az MTI-vel. 

A felújításhoz a forrást a Fővárosi Önkormányzat biztosítja – olvasható a közleményben. 

Ismertették: felújítják a rakpartszakasz teljes útpályaszerkezetét, és a forgalmi igényeknek megfelelően a jövőben déli irányba két, északi irányba egy sávon haladhatnak majd az autósok; az észak felé vezető oldalon kétirányú kerékpárutat jelölnek ki a járda mellett. 

Szintén a rakpart Dunához közelebb eső oldalán új parkolóhelyeket építenek ki, mert a jövőben a Műegyetem R épülete (a Petőfi híd felől az első épület) előtt nem lehet majd várakozni. A járda a kerékpárút mellett vezet majd. A közvilágítási hálózatot és a csatornarendszert is felújítják, átépítik a jelzőlámpás hálózatot és forgalomfigyelő kamerákat helyeznek el. A teljes pályaszerkezet-cserén kívül a Petőfi híd le- és felhajtóútjainak mindkét oldalán egyirányú kerékpárút és járda épül – tették hozzá.

A felújítás első ütemében csütörtöktől lezárják a forgalom elől a Petőfi híd északi (a Szabadság hídhoz közelebb eső) fel- és lehajtóját; ez a korlátozás várhatóan szeptember második feléig tart. A déli (a Rákóczi hídhoz közelebb eső) fel- és lehajtó egyelőre továbbra is használható lesz; forgalmát várhatóan augusztus 21-től egyirányúsítják a rakpart felé.

A Műegyetem rakpart forgalmi rendje is változik: csütörtöktől egy időben két sáv lezárásával tart majd a munka, az autóforgalom irányonként egy-egy sávon haladhat. A budai alsó rakpartra vezető lehajtót várhatóan november végéig szintén lezárják, ezért az autósoknak érdemes a Rákóczi hídi lehajtót használni ebben az időszakban; ezért a Pázmány Péter sétány csomópontban folyamatosabb haladást biztosítanak a rakparti le- és felhajtó forgalomnak a jelzőlámpák áthangolásával.

Hétfőtől a Műegyetem teljes felújítandó szakaszán tilos lesz parkolni. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy csütörtöktől szeptember második feléig a Gazdagréti tér végállomás felé közlekedő 153-as busz a Magyar Tudósok körútja-Pázmány Péter sétány-Dombóvári út-Budafoki út-Október huszonharmadika utca módosított útvonalon kerüli el a Petőfi híd lezárt északi felhajtóját. Ezért nem érinti az Egyetemváros-A38 hajóállomás és a Petőfi híd, budai hídfő megállóhelyet.

(MTI)