A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) ebben az évben is részt vesz a Kulturális Örökség Napjai programjában, és nyitott kapukkal, illetve ingyenes vezetésekkel várja a hétvégén az érdeklődőket – közölte az intézmény az MTI-vel.

A tájékoztató szerint szeptember 16-17-én az egyetem mindkét campusa látogatható lesz, ahol az érdeklődők ingyenesen vezetéseken vehetnek részt. Az egyetem főépületébe ellátogatók egyúttal a Közös történetünk Hallgatói tettek a Képzőnek a Képzőről címmel a Barcsay Teremben és az Aulában megnyílt kiállítást is megtekinthetik.

Az egyetem főépülete Láng Adolf tervei alapján készült. A palota gazdagon díszített, aranyozott, stukkókkal díszített, oszlopos-boltíves márványozott előcsarnokkal fogadja a látogatókat. Az aulát – mely valaha nyitott udvar volt – övező ólomüveg ablakokat Róth Zsigmond tervezte és készítette. Az épületben a folyosó mennyezet-lunettáit és a nyolcszögletű keretbe foglalt allegorikus figurákat az egykori Mintarajztanoda festészeti osztályának tanára, a kor ünnepelt freskófestője, Lotz Károly festette. 

Az egyetem másik, Andrássy út 71. alatti épülete, Rauscher Lajos építész tervei szerint készült, neoreneszánsz stílusú, homlokzatán, a párkányszalag medalionjaiban több híres-neves festő, szobrász és építész arcképei láthatók, ezek Székely Bertalan munkái.

A Kulturális örökség napjai programsorozat 1984-ben Franciaországban egyedülálló kezdeményezésként indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a látogatókat. Magyarország 1999-ben csatlakozott az Európa Tanács által felkarolt és 1991 óta Európai Örökség Napok néven futó, immár 48 országban megtartott rendezvényhez. Ebben az évben Aranykorok emlékezete címmel hirdetettek meg a programsorozatot.

(MTI)