Befejeződött a Millenáris felújításának első üteme, a  most átadott parkrész az első eredménye annak a fejlesztésnek, amelynek során újjászületik Bel-Buda egyik legfontosabb közösségi, kulturális és turisztikai tere – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken egy sajtótájékoztatón.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a miniszter – aki a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője – azt mondta, a minden elemében átalakuló mintegy hathektáros bel-budai terület több lépcsőben újul meg, most a felújított parkot adták át. Ez azonban csak az első, de már látható, birtokba vehető részlete a Millenáris megújulásának – tette hozzá, kiemelve, hogy a Széllkapu-projekt keretében zajló munkák végeztével, egybefüggő zöld park jön létre a Margit körúttól egészen a Marczibányi térig.

A közlemény szerint Császár Dániel, a Millenárist felügyelő Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: a Millenáris újjászületésével új, kreatív városnegyed jön létre. Az épülő Nemzeti Táncszínház a művészeti kreativitásnak, a startup campus a kreatív vállalkozásoknak, a Millenáris programjai a kreatív időtöltésnek adnak teret. Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, 2001-es megnyitása óta a Millenáris majdnem 10 millió vendéget fogadott, és 1500 rendezvény helyszíne volt.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester a közlemény szerint az önkormányzat, a főváros és a kormány példamutató együttműködésére hívta fel a figyelmet. Jelezte: a Millenárist körbevevő bel-budai utcákat és a tereket az önkormányzat, a közeli Széll Kálmán teret pedig a főváros újíttatta fel. Ezt egészíti ki a kormánytámogatással megvalósuló Millenáris-fejlesztés.

(MTI)