Európa egyik legmodernebb múzeumi együttese lesz rövidesen a városligeti a múzeumi kiállítóterekkel, valamint a Szabolcs utcai raktár- és restaurátori területekkel – mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Baán Lászlót arról kérdezték, hogy a nap folyamán tartották a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnokának sajtóbejárását. A főigazgató azt mondta: a legrégebben „elrejtett kincs”, a Román csarnok több mint hetven év után két hétre ingyenesen látogatható lesz márciusban, mielőtt az egész múzeum megnyílna október végén. Közölte: a múzeum történetének eddigi legnagyobb rekonstrukciójáról van szó, az épület fele újult meg.

Egyszerre adják vissza az épület több évtizeddel ezelőtti, legszebb részeit és újítják meg 21. századi technológiával. Eltűntek az épület melletti építési kerítések, parkosított környezet várja majd a látogatókat – tette hozzá.

Baán László a Liget projekt előrehaladásáról azt mondta: az Olof Palme háznál, amely Millennium Házaként újul meg, komoly építési munkák folynak jelenleg, és idén elkezdik a Magyar Zene Háza, az Új Nemzeti Galéria és a régi Közlekedési Múzeum épületében létesülő Magyar Innováció Háza építését is.

Hozzátette: a leglátványosabb a Néprajzi Múzeum építése, kicsit arrébb pedig a volt Szabolcs utcai kórház területén épül fel az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, amelynek 35 ezer négyzetméteres épülete majdnem szerkezetkész.

Szólt arról is, hogy a Nemzeti Galériából a régi mesterek kerülnek át a Szépművészeti Múzeumba, az októberi újranyitáskor a régi magyar gyűjtemény jelentős része már ott lesz látható.

(MTI)