2018. április 18. 07:50

A közelmúltban építőipari nívódíjat kapott, és most erről emléktáblát is elhelyeztek az Andrássy út 8. szám alatti Schossberger-palotán. A ma hotelként működő műemlék valamikor a Kino Plasticon mozi székhelye volt, kezdeti legendás történetét hányatott sors követte.

Írta: Osgyán Edina

 

Díjazták a Schossberger-palotát. Az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) Középület / Kereskedelmi és vendéglátó építmény kategóriában adta ki a nívódíjat az Andrássy út 8. szám alatti épületre. A bizottság kiemelte, hogy a 2016-ban felújított ház egyszerre hordoz historikus magyar elemeket és modern építészeti megoldásokat, ami fontos turisztikai vonzerőt jelenthet. Az új kialakítások között kiemelték a modern üvegtetővel fedett belső udvart, valamint a bejáratnál és a lobbynál megőrzött és restaurált eredeti freskókat.

A három utcával határolt, értékes Andrássy úti telket báró Schossberger Henrik nagyvállalkozó, dohány-, gabona- és cukorkereskedő vásárolta meg, majd 1880-ban megterveztette az eredetileg háromemeletes palotát Feszty Adolffal, aki 1878 és 1884 között számos bérház és palota tervét dolgozta ki az akkor kiépülő Sugár úton. (A bécsi, majd zürichi politechnikumban képzett Feszty alkotása az Andrássy út 2., 10., 15., 72. és 78. számú épület is.). Lotz Károly nevét is megtaláljuk az 1880-ban átadott palota alkotói közt, aki a Káldy Gyula utca felől épített vasoszlopos loggia boltozatainak sgraffitóit jegyezte.

A historikus stílusú épület körfolyosója a felújítást követően
(Fotó: hotelmomentsbudapest.hu)

Schossberger a családjával élt az akkor kiépülő sugárúti palotában, melynek földszintjén üzletek, istállók, majd egy vaskereskedés működött, mely külföldi kerékpárokat, de csirkekeltetőt is árusított. A báró halálát követően 1912-ben a palota a Magyar Élet- és Járadékbiztosító Intézet tulajdonába került. Továbbra is lakói maradtak az egykori Schossberger családtagok, de itt találjuk dr. Szent-Györgyi Albertet, Szlávy Olivér országgyűlési képviselőt vagy a neves műgyűjtőt, Schiffer Miksát. Később a Kino Plasticon mozi, Budapest egyik „első magyar beszélőképes mozgószínházának” üzemeltetője bérelt egy nagyobb helyiséget a palotában.

A kapubejáró boltozatának freskóit Teuchert Károly jegyzi
(Fotó: hotelmomentsbudapest.hu)

1917-ben máig ismeretlen okokból az épület tetőszerkezete leégett, a díszes kupolákat nem építették vissza, helyükre egy negyedik emeletet emeltek. 1940 után a csonkítások időszaka kezdődött: az új tulajdonos, a Magyar Nemzeti Bank Nyugdíjintézete több szerkezeti átalakítást rendel el, így leválasztásokkal újabb lakásokat alakítottak ki, a második emeletre pedig új függőfolyosó szakasz került.

A freskókat Herling Zsuzsanna festő-restaurátor állította helyre
(Fotó: hotelmomentsbudapest.hu)

 

Az államosítást követően tovább szabták a házat a „korszerűsítés” jegyében, hogy a korszellemnek megfelelően minél több kisebb lakásnak jusson hely. Bár sokszor hozzányúltak, toldozgatták, 1990-re a palota lepusztult, majd kihasználatlanul állt.

Az ingatlanfejlesztő CD Hungary befektetői csoport 2013-ban döntött a hasznosításról és a szállodává alakításról, melynek átgondolására és tervezésére az Archikon építészeit kérte fel. Az építészek a homlokzaton kívül a kapualj és a főlépcsőház, valamint a belső udvar felújítására fókuszáltak. A kapubejáró boltozatának különösen szép, Teuchert Károly készítette freskóit Herling Zsuzsanna festő-restaurátor állította helyre.

Az 1880-ban tervezett épület az 1950-es években 
(Fotó: Hungaricana)

 

A szállodává alakítás során a belső udvar íves üvegfedést kapott, ablakainak parapetjei helyére üvegkorlát került, mögötte félig nyitott közlekedő folyosó húzódik. A mai nevén Hotel Moments Budapest rendbetétele egy fontos folyamat része, és az elhanyagolt Andrássy úti paloták megmentésének sorában talán az egyik legidőszerűbb volt.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó