Budapesten, Óbudán, a Hollós Korvin Lajos és a Nád utcák kereszteződéséhez közeli gyalogátkelőhelyénél helyeztek el ilyen zászlókat. 
A használatuk egyszerű. Aki át akar kelni, az kivesz a tartóból egy ilyen kis zöld zászlót, és azt maga előtt lengetve halad át a zebrán, majd a másik oldalon található tartóba teszi. 

Ez az első ilyen gyalogátkelő Budapesten, de országosan nem. A másutt, Kanadában vagy az USA-ban is használt rendszert Gödöllő egy zebráján kezdték el használni elsőként itthon. Akkor egy magánember, aki egy halálos gázolás után ragadta magához a kezdeményezést, készítette el a zászlókat. Akkor a hatóságokkal több hónapnyi huzavona után sikerült megegyezni a teljes tiltástól az elfogadásig, és a gödöllői példát több más településen követték. Itt viszont a kihelyező az önkormányzat, és a gyalogátkelőhely helyszínének kiválasztása a kerületi közterület-felügyelet javaslata és a fővárosi Budapest Közút Zrt.-vel történt egyeztetés alapján történt.

Az óbudai zebrazászlótól az önkormányzat azt várja, hogy az adott helyen biztonságosabbá váljon az átkelés, és javuljon a gyalogosok láthatósága, különösen rossz látási viszonyok esetén, mivel a zászlók fényvisszaverő anyagból készültek. A helyszín kiválasztásánál döntő volt, hogy a környéken két iskola is található. Az önkormányzat a jövőben még egy helyen szeretne ilyen megoldást, mégpedig a Nánási úton, a Vitorla utcánál található gyalogátkelőhelyen.

Azonban a zebrazászló nem biztos, hogy a megfelelő megoldás. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint ez a módszer egy nagyon rossz közlekedési kultúrát támogat, miszerint a gyalogos a közlekedők legalja, és külön módszerrel kell magára felhívnia a figyelmet, ha át akar kelni ott, ahol neki elsőbbsége van. 

Mert mit is mond a KRESZ?  

„Magatartás a gyalogosokkal szemben

43. § (1) Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

(2)  Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni.”

Azaz ennek fényében az autósoknak kellene úgy közlekedniük, hogy a zebrán a gyalogosok biztonsággal átkelhessenek.

Ön mit gondol? Helyes a zászlók kihelyezése, vagy az autósoknak kellene jobban figyelniük?