2019. január 11. 09:40 | Írta: Viczián Zsófia

„Ha nem volnék, te sem volnál, / én sem volnék, ha nem volnál. / Vagyunk ketten két szép nyárfa, / s búvunk egymás árnyékába.” – szól Kányádi Sándor híres Két nyárfa versének utolsó versszaka. Fákról szóló sorozatunkban mi is két nyárfa-óriás nyomába eredünk, ezúttal a Városmajorban.

Írta: Viczián Zsófia

Most, amikor mindent belep a hó, jólesik felidézni a „nyári havat”: azt, amikor a nyárfák vattaszerű, szálló termése egy időre mindent beborít – de amúgy meleg van és zöldell minden… Legalábbis a városmajori park két hatalmas nyárfája májusban tényleg fehérbe borítja a környékét, nagy örömére az ott zsibongó gyerekeknek. Épp e miatt a vatta miatt viszont a felnőttek nemigen szeretik, hisz' sokat „szemetel”. 

És igazából a kertészek se tartják sokra a nyárfákat. Ezek amolyan árokparti növények: igénytelenek, gyorsan nőnek, szívósan ellenállnak mindenféle hatásnak, megjelenésük is rendkívül változatos. Fájuk nem ér sokat, leginkább a papíripar használja. Egy nyárfától nem nagy szám, ha vastag a törzse, hisz' gyorsan nő. Igaz, sokáig is él, és valóban gigantikus óriássá tud terebélyesedni. 

A Városmajor két nyárfája is hatalmas, és – legalábbis a növényeket kedvelő laikusokat, meg a parkot használó gyerekeket és felnőtteket – ámulatba ejtő. Egyikük a nagy játszótér kerítésén belül nő, a másik az elmúlt években kialakított fitness eszközökre veti árnyékát. Van itt a parkban sokféle, dendrológiai szempontból is érdekes fa még, tudjuk, de ilyen hatalmasra egyikük se nőtt. Egyébként a major épp erről híres, hogy inkább kelti egy ritkásabb erdő, mint egy tervezett park hangulatát, annyira sűrűn nőnek itt a különböző fák. Terebélyesedni viszont nem nagyon van helyük egymástól: talán e példányoknak épp az volt a szerencséje, hogy alattuk már régóta játszótér üzemel, így kevesebb vetélytársuk maradt a fényért.

Barabás Miklós még ilyennek látta a Városmajor 1857-ben (Forrás)

Városmajori parkrészlet 1887-ben, háttérben a Várral (Forrás: Budapest-képarchívum FSZEK)

 

Évszázados (fogyó) zöldterület

A Városmajor, ki hinné elsőre, Buda, sőt Budapest legrégebbi közparkja. Ez az Isten-hegy és a Martinovics-hegy (Kis-Svábhegy), valamint a Rózsadomb között fekvő terület a török hódoltság végéig egyszerű kaszáló volt, az Ördög-árok patak árterülete. Buda 1686-os visszafoglalásakor a vértesek a mai Alma utca torkolatánál, a Városmajor utcai iskola helyén megverték a török lovas segédcsapatokat, megakadályozva evvel a felmentő sereg Várba jutását. A sikeres ostrom után, némiképp joggal, a várparancsnok rá is tette a kezét a területre, és Buda város tanácsa több mint fél évszázadig pereskedett érte, hasztalanul. 1724-ben Daun Henrik József várparancsnok majorságot és villát épített rá – egy melléképülete máig fennmaradt a Városmajori óvoda kertje mellett, amely így a XII. kerület legrégebbi háza. Ma a FŐKERT telephelye van benne, és nincs jó állapotban.

Dauntól 1730-ban budai tanács 3000 forintért megvásárolta területet, majd néhány újabb fordulat után végül II. József akaratából közkertté nyilvánították 1785-ben. Ekkor kezdték betelepíteni fákkal: 3000 csemetét ültettek el  – sajnos az azóta eltelt századokat egyikük se vészelte át.  A hatvanas évek közepén még megvoltak az első ültetésből való szilfák, de egy akkoriban terjedő fertőzés miatt kiszáradtak, így ki kellett vágni őket.

A Városmajor története szomorú példája annak, hogy egy közpark hogyan zsugorodik össze eredeti méretének harmadára. Fokozatosan innen is, onnan is lenyestek belőle területeket, és számos intézményt, sportlétesítményt is telepítettek ide, amelyek végső soron a zöldtől vették el a helyet. Egykor összefüggő zöld folyosót alkotott a mai Vérmezővel is.

Városmajor, a még be nem temetett patakmederrel 1915-ben (Forrás: Budapest-képarchívum FSZEK)


A park életét döntően meghatározta a rajta átfolyó patak: eleinte szépen kanyargó, hidakkal átívelt látványosságként, amely olykor, nagy esők és nagy hóolvadás idején még kiöntött. Utóbb egyre bűzösebb és fertőzőbb vízfolyássá vált, amelybe a benépesülő környék szennyvize gyűlt. 1885-ben a Székesfőváros Tanácsa elhatározta a Városmajor rendezését, hisz' addigra már eléggé leromlott, kétes hírű vigalmi negyeddé vált. Ekkor sétányokat alakítottak ki és újra parkosították a területet. Valószínűleg ekkoriban ültethették a legöregebb gesztenyéket a parkba – ma már inkább csak csonkjuk látszik, és az egykori főutakat, fasorok nyomvonalát is csak inkább sejteni lehet a meglehetősen kusza elrendezésű parkban. Sajnos a rendezés azzal is járt, hogy 1890-ben kiparcellázták a mai Ignotus utca és a Széll Kálmán tér közötti területet is. 1917-1920 között megoldódott a fertőzésveszély ügye is: orosz hadifoglyok részvételével beboltozták az Ördögárok itteni szakaszát.

Vízparti fák

A Városmajor híres volt kútjainak jó vizéről, még a Várba is hordtak fel innen vizet. E kutak jó hírére alapozta dr. Siklóssy Károly a Városmajori Vízgyógyintézetet, amely sokáig híres gyógyhelyként üzemelt (még Arany János is megfordult itt – csak emiatt volt hajlandó átjönni Budára), nagyjából a mai klinika helyén. A kutakat sajnos az első világháború után betemették.

Mintajátszótér, 1967, a kis épülettől balra a már tekintélyes törzsű nyárfával (Forrás: Fortepan)

Hatalmas lomb, vaskor ágak: így néz ki nyáron a nyár (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

 

De azért a terület ma is jó vízellátottságú. Bizonyítja ezt a két hatalmas nyárfa is, hisz' ez a faj különösen is szereti a vizet, de sok a parkban a kőris és a fűz is, ami szintén a nedves talajra utal. Ha jobban megnézzük, nem nehéz odaképzelni a nyárfák közé a patakot, éppen mintha annak két partján állnának. Igaz, ma már az Ördögárok csak időszakos vízfolyás, hisz' vízgyűjtő területének legnagyobb része beépült. 

A nyárfák alatt télen-nyáron nagy a zsivaj. Nem csak a szomszédos iskola és óvoda diákjai, hanem a közeli és távolabbi környék családjai is mind ide járnak játszóterezni – már több generáció óta. Barabás Miklós már az 1850-es években hintázó gyerekeket festett meg a Városmajorban. A két világháború közti első játszótér-építési mozgalom keretében már létesült itt hivatalos játszóhely, majd 1967-ben (a Fővárosi Kertészet fennállásának 100. évfordulójára) a kor mintajátszótere épült meg itt. Sok, később országosan használt játékszernek itt volt az első prototípusa.

A szocialista mintajátszótér elemei részben ma is megvannak, így például az az eredetileg játéktároló kisház, amely az egyik nyárfaóriás árnyékában áll (manapság már zárva, talán kertészeti eszközök tárolójaként). És megvan a suhancoknak tervezett fal is kicsit odébb: eredetileg ezt fallabdázáshoz vagy „rúgófalként” képzelhették el, de évtizedek óta gyakorló graffitis falként is igen jól funkcionál. 

Most tél van és hó – a nagy fák barázdáiban megtapadva ez szépen kirajzolja a törzsek százados vonalait. Hatalmas, vastag, felső részein fehéres ágaik, talán húsz métert is meghaladó magasságuk pedig így lomb nélkül is ámulatba ejtő.

Ugye? (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

 

Összesen 31 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Már 57 éve élek itt a Városmajorban (korábban Dél-Budán) Nos anno amikor a 70-es évek végén a közepére játszóteret építettek a nagy buzgalommal kivágtak vagy félszáz szépnövésű, egészséges, 30 éves fát mindenki a fogát csikorgatta. Szerintem szétszórtabban épített játszóterek és több fa együttese jobban nézne ki.


Поздравляю, ваша мысль великолепна

---
Кажется, это подойдет. скачать fifa, скачать фифа и [url=http://15fifa.ru/skachat-fifa-..]скачать fifa 15 с яндекс диска[/url] скачать фифа


Winter and snow make the trees like more beautifull


There are still more many variants

---
Bravo, the ideal answer. De the German HealthNewsReview., The coffee cannabis connection Its popular that a morning hours glass of joe jolts you awake., [url=http://www.coolfurries.com/?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">http://www.coolfurries.com/]http://www.coolfurries.com/?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">http://www.coolfurries.com/[/url] The medication was well tolerated.


The charming answer

---
I am sorry, it not absolutely that is necessary for me. Who else, what can prompt? Time and agenda Dr., Late-Breaking Science preview: Wednesday., [url=http://www.salutevets.org/]salutevets.org[/url] Utilize this seeing that your individual diet plan instruction and monitor your change steadily.


It not so.

---
I think, that you are not right. I am assured. I can defend the position. Write to me in PM. Living in areas with less sun may increase your risk of OCD Living at higher latitudes., The national government said., [url=http://www.duphipsi.com/?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">http://www.duphipsi.com/]http://www.duphipsi.com/?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">http://www.duphipsi.com/[/url] Well-deserved journalism award on clinical trial ethics story St.


I will know, many thanks for the information.

---
I like it topic Computer algorithm maps cancer resistance to drugs., Ginger may have several powerful health advantages., [url=http://www.gmzion.org/?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">http://www.gmzion.org/]http://www.gmzion.org/?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">http://www.gmzion.org/[/url] Location: Immunization delivery site matters In vaccination.


It absolutely agree

---
Excuse for that I interfere … At me a similar situation. Write here or in PM. Odenton Maryland Health Education Journal: MOMS Club - Part 3, Imagine wed never drift off., [url=http://www.momsclubofodenton.c..?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">http://www.momsclubofodenton.c..]http://www.momsclubofodenton.c..?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">http://www.momsclubofodenton.c..[/url] Report Northwestern Medication scientists.


It is remarkable, very valuable message

---
I am sorry, that has interfered... I understand this question. It is possible to discuss. In the brand new research., Costing health care systems worldwide a lot more than $30 billion annually., [url=http://www.transcriptionandbil..]transcriptionandbilling.com[/url] Genmab and Johnson Johnson love partnership as some ponder takeover LONDON Genmab (GEN.


In my opinion you commit an error. I suggest it to discuss.

---
It agree, very good piece indian escort services, escort massage services, [url=http://lux-escort-paris.com/ca..?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">http://lux-escort-paris.com/ca..]http://lux-escort-paris.com/ca..?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">http://lux-escort-paris.com/ca..[/url] men escort services


I like it topic

---
The authoritative point of view, funny... rezeptfrei viagra kaufen, viagra online kaufen ohne rezept paypal, [url=https://maineviapage.de.tl/]maineviapage[/url] viagra kaufen in deutschland


You are absolutely right. In it something is and it is good thought. It is ready to support you.

---
In my opinion you commit an error. I suggest it to discuss. where to buy wartrol in singapore, where can i buy wartrol in south africa, [url=http://buy-wartrol.yolasite.co..]buy-wartrol.yolasite.com[/url] can you buy wartrol in stores


Прошу прощения, что я Вас прерываю, но, по-моему, эта тема уже не актуальна.

---
аааабааалдееееть skin tags and warts removal, removal warts genital или [url=https://genwart.de.tl/?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">https://genwart.de.tl/]https://genwart.de.tl/?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">https://genwart.de.tl/[/url] warts removal machine


Эта замечательная мысль придется как раз кстати

---
Я подумал и удалил свою мысль what are causes genital warts, causes of genital warts и [url=http://nessen.pen.io/]nessen.pen.io[/url] all genital warts hpv


Совершенно верно! Это отличная идея. Я Вас поддерживаю.

---
Как нельзя кстати. band viagra, best viagra и [url=https://france-levitra.webnode..]france-levitra.webnode.fr[/url] viagra alternative


I apologise, but, in my opinion, you are mistaken. I can defend the position. Write to me in PM.

---
I apologise, but, in my opinion, you are not right. Let's discuss. Liste Der Medikamente Fur Diabetes Verfugbar, Magnesium-Sulfat-Injektionen Setzen Fotus In Gefahr, [url=https://sv.medical-diag.com]sv.medical-diag.com[/url] Nicht Kaufen, Wenn Sie Hungrig Sind


I congratulate, you were visited with simply magnificent idea

---
Instead of criticism write the variants is better. Burn-out: the treatments, Verneuil's disease: the causes, [url=https://hr.healthythingsonline..]hr.healthythingsonline.com[/url] Hydramnios: the symptoms


In my opinion you are mistaken. Let's discuss it. Write to me in PM, we will communicate.

---
Between us speaking, I would ask the help for users of this forum. hardcore porn roleplay, porn hardcore movie, [url=https://ymlporn.com/?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">https://ymlporn.com/]https://ymlporn.com/?utm_source=pestbuda&utm_medium=link&utm_campaign=pestbuda_202002" target="_blank">https://ymlporn.com/[/url] ass hardcore porn


I recommend to you to visit a site, with a large quantity of articles on a theme interesting you.

---
You have missed the most important. hot porn tube, porn tube anal, [url=https://hardcore-sex-videos.ne..]HVS TUBE porn[/url] porn pic tube


I think, that you are mistaken. I can defend the position. Write to me in PM, we will discuss.

---
You commit an error. I can defend the position. Write to me in PM, we will communicate. casino online canada echeck, online casino best canada, [url=http://cosmoloto.com/]best online casino canada free[/url] online casino legal in canada


You are not right. I am assured. I can prove it. Write to me in PM, we will talk.

---
No, I cannot tell to you. hardcore gay porn, porn hardcore clips, yml porn hardcore porn redhead


It to me is boring.

---
You have hit the mark. It is excellent thought. It is ready to support you. istanbul escort girls, escort girls in china, http://lux-escort-paris.com/fr.. escort girls in italy


You are not right. I am assured. I can prove it. Write to me in PM, we will talk.

---
I am sorry, it not absolutely approaches me. Who else, what can prompt? asian escort in london, gay escort in london, girls male escort london


This version has become outdated

---
I apologise, but, in my opinion, you are not right. I can defend the position. Write to me in PM, we will communicate. security escort services, escort services kiev, http://lux-escort-dubai.com/ call escort girl services


Не выйдет!

---
жжет чертяга!!! эскорт астана элитный, эскорт услуги астаны а также [url=http://elite-girls-astana.com/]эскорт[/url] эскорт агентство астаны


Спасибо за информацию, может, я тоже могу Вам чем-то помочь?

---
долго вы будите искать такого чуда эскорт астана вакансии, форд эскорт в астане а также [url=http://elite-girls-astana.com/]элитное эскорт агентство[/url] астана эскорт девушки


In it something is also I think, what is it excellent idea.

---
I am final, I am sorry, but you could not give little bit more information. arcia law firm reviews, collins insurance new albany ms, [url=http://lake-tapps.insurance-ca..]mandon foley insurance[/url] forghany law


I consider, that you commit an error. I can defend the position. Write to me in PM, we will communicate.

---
Bravo, you were visited with simply excellent idea dr yaplee bakersfield, dr mirali zarrabi, [url=http://encinitas.medical-infoc..]dr kakimoto encinitas[/url] dr tony mcclung


As the expert, I can assist. Together we can find the decision.

---
Brilliant idea kayseri escort, escort moskva, Elite escort in Paris escort kayseri


Remarkably! Thanks!

---
You are not right. I am assured. I can prove it. czech movies, ladyboy movies, further info movies trans


In any case.

---
Certainly. I join told all above. Let's discuss this question. Here or in PM. tonic movies, movies 8, further info movies sulekhaHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó