A magyar–francia kapcsolatok az elmúlt évszázadokban sok értékes „szellemi gyümölcsöt” teremtek. A szépirodalomban Batsányi Jánostól Ady Endréig, a képzőművészetben Munkácsy Mihálytól Rippl Rónai Józsefen át Herman Lipótig, a zeneművészetben Szenci Molnár Alberttől Liszt Ferencen át Angster Józsefig a magyar kultúra számos kiváló alkotóját érdemes megemlíteni, akikre ösztönzőleg, megtermékenyítőleg hatott a frankofón világgal történő találkozás.

A két nép kultúrkapcsolataiban kiemelt helyet foglal el a francia képzőművészek magyarországi befogadása, megismertetése, különösen az impresszionizmus stílusirányzatához tartozó festők műveinek gyűjtése.

Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt című festményéért mintegy 3,5 milliárd forintot fizetett a magyar állam (Fotó: Millisits Máté/pestbuda.hu)​

Renoir Fekvő női akt című festménye 1907 végén is látható volt Budapesten, a Nemzeti Szalon tárlatán (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Az új Renoir-festményt a Szépművészeti Múzeum kamarakiállításán lehet megtekinteni (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festménye a Szépművészeti Múzeum kamarakiállításán (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

 A XX. század hajnalán több neves műgyűjtő mellett Magyarország akkori kormánya is vásárolt alkotásokat a XIX. század második felének újító hatású stílusirányzatához tartozó mesterektől. A száz évvel ezelőtti hagyományt folytatva 2019 tavaszán Magyarország kormánya megvásárolta Pierre-Auguste Renoir (1841–1919) Fekvő női akt című, 1903-ban alkotott késői főművét. A nagy impresszionista festő alkotásáért a Miniszterelnökség 12,3 millió dolláros vételárat (mintegy 3,5 milliárd forintot) fizetett.

A döntés szempontjai között nem csupán a nagy impresszionista mester iránti tisztelet áll, hanem az is, hogy ezt a festményt Magyarországon már egyszer kiállították: 1907 végén a Nemzeti Szalon tárlatán volt látható Renoir tíz másik alkotása mellett. Ez az időpont egyben áttörést is jelentett hazánkban az impresszionista alkotók gyűjtése terén.

A festő kézjegye (Fotó: Millisits Máté/pestbuda.hu)​

A Szépművészeti Múzeum abban az évben öt kiemelkedő művészi értékű impresszionista festményt vételezett meg – azonban a most megvásárolt Fekvő női aktot akkoriban nem sikerült megszereznie.

Renoir életét és művészetét meghatározta a női nem iránti csodálata, a külső szépség mellett a belső értékek megfogalmazására is törekedett. Az 1880-as évek végétől érzelmi kapcsolat kötötte feleségéhez, Aline Charigothoz, akivel 1890-ben házasságot kötött. Kapcsolatuk ideje alatt három fiúgyermekük született. A Fekvő női akt című kép modellje Gabrielle, felesége unokahúga, középső fiának, Jeannak nevelőnője, magának Pierre-Auguste Renoirnak pedig egyik kedvenc modellje, idős kori múzsája volt. A fekvő póz, amelyben a festő a modellt ábrázolja, nevezetes előképekkel rendelkezik a festészet korábbi századaiból is, elég, ha itt emlékeztetünk Tiziano, Giorgione vagy akár Goya műveire: a spanyol festő a modelljét, Mayát meztelenül és felöltözve is megörökítette egy-egy képen.

Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt című festménye (Fotó: Millisits Máté/pestbuda.hu)​

A festmény egy részlete. Renoir a külső szépség mellett a belső értékek megfogalmazására is törekedett (Fotó: Millisits Máté/pestbuda.hu).​

A festmény egy részlete. A halhatatlan francia mester életét és művészetét meghatározta a női nem iránti csodálata (Fotó: Millisits Máté/pestbuda.hu).​

A Fekvő női akt is méltóan tanúskodik arról, hogy Renoir milyen nagy mestere volt a modellre ömlő fény által megvilágított lágy, de mégis határozott kontúrokkal formált női test ábrázolásának.

Renior Fiatal nő mellképe című festménye is a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéhez tartozik, 1945-ben vásárolták meg (Fotó: Millisits Máté/pestbuda.hu)​

A Szépművészeti Múzeum gyűjteménye a most megvásárolt festményen kívül az 1895-ben készült Fiatal nő mellképével is büszkélkedhet, amely alkotást 1945-ben Herzog Istvántól vásárolták meg. Ezenkívül a gyűjtemény további tíz rajzot, két akvarellt és tizenkét sokszorosított grafikát őriz a halhatatlan francia mestertől.

Nyitókép: Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festménye