Idén is megrendezi a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét a Budavári Önkormányzat a Szentháromság téren szeptember 6. és 8. között. Az esemény célja, hogy a kisebb kiadók is bemutatkozhassanak, és kiadványaikkal népszerűsíthessék az olvasást.

A könyvek mellett kulturális és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket (Fotó: konyvunnep.hu)

 

A rendezvényen 28 könyvkiadó és 9 kulturális intézmény mutatkozik be. Egyebek között jelen lesz kiadványaival a Széphalom, a Magyar Napló, a Lexica, a Kortárs és a Püski Kiadó is. Programokkal és kedvezményekkel is készül a Budapesti Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Zenetudományi Intézet. 

A kulturális programsorozat hazai és határon túli kiadókat hoz el az ország szívébe, a Szentháromság térre, hogy három napon keresztül a kultúra igazi értékeit kínálják az olvasóknak.

Az idén 17. alkalommal szervezik meg a könyvünnepet, amely ebben az esztendőben a 30 esztendeje elhunyt Márai Sándor előtt tiszteleg, a rendezvény díszvendége pedig az írófejedelem szülővárosa, Kassa lesz.  A könyvkiadók bemutatkozása mellett számos kulturális program várja az olvasóközönséget.

A Budavári Önkormányzat és a Litea–Budai Krónika Könyvesbolt közös rendezvényén a szerzőkkel is találkozhat a közönség, a számos dedikálás és író-olvasó találkozó alkalmával. Ott lesz többek között Sajdik Ferenc, Sárközi Mátyás és Czakó Gábor is.

Idén is lesz karszalagkedvezmény. Aki legalább egy könyvet vásárol, karszalagot kap, amivel a Budavári Könyvünnepen résztvevő kulturális intézmények programjait kedvezményesen látogathatja.

A 17. Budavári Könyvünnep díszvendége Kassa, Márai Sándor szülővárosa (Fotó: konyvunnep.hu)

 

A könyvek mellett kulturális és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket. Többek között fellép Gryllus Vilmos, a Mesebolt Bábszínház, a Csavar Színház és a Binde Bácsi barátai. Két egér a Budai Várban sétával várja a kicsiket a Bolyongások Budapesten című könyv nyomán, de lesz gyerekkuckó, ahol a legkisebbek játszhatnak, amíg szüleik a könyvek között válogatnak.

A Budavári Önkormányzat kiállítással tiszteleg az idén februárban elhunyt Tandori Dezső, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író, műfordító emléke előtt, aki 2011-ben elsőként vehette át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat a Könyvünnepen.

A kiállítás fotográfiákon, kéziratokon, és a költő képzőművészeti alkotásain, személyes tárgyain keresztül enged bepillantást az alkotó világába. A tárlat a költő egykori otthona közelében, a Virág Benedek Házban, a Tabáni Kuczkóban a Budavári Könyvünnep előestéjén 2019. szeptember 5-én, csütörtökön 18 órakor nyílik meg.

Kassa, Márai Sándor szülővárosa szombaton délután tematikus programokkal mutatkozik be az egykori budai városháza Szentháromság téri épületében, a Bölcs Várban. Az érdeklődők megismerkedhetnek a kassai Márai Sándor Emlékkiállítással, magyar költők megzenésített verseivel és a felvidéki népzenével is.

Márai Sándorra emlékezik Hirtling István Jászai Mari-díjas színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész közös előadása is, amely része a Jókai Anna Szalonban megkezdett sikeres sorozatnak.

A fesztivál második napján átadják a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat. Idén Tóth László szlovákiai magyar műfordító kapja az elismerést, aki számos irodalmi művet fordított szlovák nyelvre. A kulturális fesztivál minden este koncerttel zárul. 

Forrás: MTI

Nyitókép: Szeptember 6-8. között lesz a 17. Budavári Könyvünnep (Fotó: konyvunnep.hu)