A KÉK – Kortárs Építészeti Központ 2020. május 9-10-én rendezi meg a következő Budapest100 programot Találkozzunk a tizediken! alcímmel. A tizedik születésnap alkalmából idén minden budapesti lakóközösség számára nyitva áll a lehetőség, hogy jelentkezzen és a pincétől a padlásig bemutassa a házát. Az épületek kortól és elhelyezkedéstől függetlenül csatlakozhatnak a programhoz.

Modern lépcsőház, történelmi városkép a Margit körúton (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

A Budapest100 egy rendhagyó, az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére. A célja az, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, építészeti értékekre, amelyen naponta körülvesznek bennünket, valamint az ott élők történeteit bemutassa.

Az eseményt önkéntesek és a lakók közösen szervezik, az épületek múltját és jelenét feltérképezik, épületbejárásokat, beszélgetéseket szerveznek, fogadják a vendégeket. Az egész várost megmozgató rendezvényt évente közel 20 ezer érdeklődő látogatja. Ezen a hétvégén bárki megismerheti és megszeretheti a fővárost és épületeit.

A XIII. kerületi Pozsonyi út 38. szám alatt található „Dunapark-ház” kék lépcsőháza (Fotó: pestbuda.hu)

Kezdetben a 100 éves épületek mutatkoztak be, majd minden évben más tematika köré szervezték az eseményt. A Nagykörút, a rakpartok, terek, és a Bauhaus házak is sorra kerültek. A Budapest100 kutatóitól építészet- és kultúrtörténeti információkat kapnak a lakóközösségek. Az anyagot a honlapukon publikálják.

További információk: http://budapest100.hu/

Forrás: budapest100.hu

Nyitókép: Tavaly a XIII. kerületi Szent István park környékén több izgalmas házba is betekintést nyerhettek a látogatók (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)