Az utolsó akadály is elhárult, így november 18-án megkezdődhet a Jedlik Ányos Gimnázium teljes körű fejlesztése a csepeli képviselő-testület döntése értelmében. Megújul a mintegy 5800 négyzetméteres régi oktatási főépület, a meglévő tornaterem bontásával új központi aulát emelnek tornatermi és szakoktatási szárnyakkal, díszterem, kápolna és imaterem is épül. Kialakítanak egy mai igényeket kielégítő könyvtárat, pavilonokat építenek az udvaron szabadtéri órák tartásához. Rendezik a kert és az udvar állapotát, díszkertet és pihenő tanulókertet is létrehoznak. 

A Jedlik Ányos Gimnázium 1952-ben épített főépülete már nagyon rossz állapotban volt, most kezdődő felújítása évek óta esedékes (Forrás: wikipédia.hu)

Sportpálya, rekreációs központ, díszkert, tanulókert is lesz a gimnázium udvarán (Forrás: jedlik.hu)

Látványtervek a belső terekről (Forrás: jedlik.hu)

A munkálatokra 2017-ben a kormány 5 milliárd forintot biztosított. Azt követően egy széles körű társadalmi egyeztető fórum alakult, amely megalkotta a fejlesztésre vonatkozó elképzeléseket. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy az 5 milliárd forint nem elegendő a teljes környezet átépítésére, és időközben az építőipari árak is sokszorosukra emelkedtek, a kormány átvette a beruházást, amit a BMSK Zrt. valósít meg nettó 16 milliárd forint állami forrásból. 

A gimnázium épülete (Forrás: jedlik.hu) 

A gimnáziumot 1945-ben szervezte meg a pannonhalmi Szent Benedek-rend, a Jedlik volt az első tandíjmentes, államilag támogatott, koedukált egyházi iskola Magyarországon. 1948-ban, az államosítást követően a bencések elhagyták a gimnáziumot. Az 1952-ben emelt központi épület akkor Közép-Európa egyik legkorszerűbb iskolaépülete volt, ezzel együtt a gimnázium az ELTE gyakorlóiskolája lett. A bencés hagyományok és a kiváló tanári gárda meghatározó volt az iskola későbbi éveiben is. Ma Magyarország 100 legjobb középiskolája közé sorolják az intézményt.

Forrás: csepel.hu

Nyitókép: A Jedlik Ányos Gimnázium eredeti épületét felújítják, modernizálják, de új, központi aulát, tornatermi és szakoktatási szárnyat is emelnek (Forrás: jedlik.hu)