Természetvédelmi oltalom alá helyezte december végén a Fővárosi Közgyűlés a II. kerületi Jegenye-völgyet és az Óbudai-sziget ártéri gaériaerdejét – adja hírül a fokert.hu.

A gyertyános-tölgyes erdő valamikor Budapest egyik legnagyobb természeti értéke volt, mára azonban szinte teljesen eltűnt. Ezért is nagyon lényeges lépés, hogy a II. kerület legészakibb részén, a Hidegkúti út, Kecskerágó utca, Szívvirág utca közigazgatási határ által bezárt, Solymár határában fekvő gyertyános-tölgyeseiről ismert Jegenye-völgy természeti oltalmat kapott. 

A Jegenye-völgy (Fotó: fokert.hu)

Az itt élő nagyszámú szalamandrapopulációról a Szalamandra-völgyek is nevezett terület északi szélén egy tiszta, állandó vízfolyást biztosító patak található, amely Budapest egyik legtekintélyesebb méretű szurdokvölgyében fut. Noha a terület szinte teljesen elszigetelődött a Budai-hegység nagy kiterjedésű természetes és természetközeli élőhelyeitől, élővilágát  egyértelműen meghatározzák a közeli beépítetlen erdőségek, amelyek már a Budai Tájvédelmi Körzethez tartoznak.  

A Jegenye- vagy Szalamandra-völgy (Fotó: fokert.hu)

Találhatóak itt erdei pintyek, csízek, meggyvágók, süvöltők, valamint csuszkák és hegyi fakuszok a fák ágai között. Európa legnagyobb harkályfajával is találkozhatunk.

Nagy értéket képvisel a völgy felső részén található, szinte érintetlen karsztbokorerdő-folt. Előkerült innen védett nagyezerjófű, valamint sárga koronafürt-állomány is, melynek populációját 300 tőre becsülték, ami az egyik legnagyobb a fővárosban. A Budapesten igen ritka védett harangláb jelenléte ugyancsak néhány évvel ezelőtt vált ismertté a helyszínen, csakúgy, mint a turbánliliomé. Jellemzőek a völgyre a fővárosban ma már ritka bő vizű és tiszta erdei vízfolyások is.

Védett turbánliliom a Jegenye-völgyben (Fotó: fokert.hu)

 Az Óbudai-szigetet körbelölelő galériaerdő is védetté vált a döntés értelmében. A sziget keleti és nyugati oldalán végighúzódó, körülbelül 2,5 km hosszú, természetközeli állapotú galériaerdő egyfajta koszorúként fogja körbe a partvonalat. Itt a főváros legnagyobbjai közé tartozó feketenyár-matuzsálemeket és koros füzeket találunk – derül ki a fokert.hu tájékoztatásából. Az erdőhöz kötődő fauna kifejezetten sokszínű.

A galériaerdő sávként öleli körül a szigetet (Fotó: fokert.hu)

A több mint 30 hektáros természetes állapotú erdőfoltban számos, Budapesten és hazánkban ritka, illetve védett, vadon élő növény- és állatfaj fordul elő, kiemelhető egyebek közt a több száz tövet számláló dunavölgyi csillagvirág. A fauna képviselői közül fokozott értéket képvisel Budapest egyik legnagyobb kis színjátszólepke-állománya, valamint madárvilága.

A sziget egyik legnagyobb értéke az itt átvonuló, illetve telelő madárállomány. A nyári lúd kis számban minden évben megjelenik (Fotó: fokert.hu)

A szigeten és a körülötte lévő folyószakaszon az elmúlt 3 évtizedben szakemberek több mint 150 madárfajt figyeltek meg, ezek közül fészkelőként is megjelenik a színpompás sárgarigó, a fülemüle, a zöld küllő vagy a kabasólyom.

A hely egyik legértékesebb növénye a Duna-völgyi csillagvirág (Fotó: fokert.hu)

A Duna és a közvetlenül hozzá csatlakozó ártéri galériaerdő összességében az egyik legértékesebb élőhelyegyüttest alkotja Budapesten, különlegességét tovább növeli természetes partvonala, ami ma már ritkaság a fővárosi Duna-szakaszon.

Forrás: fokert.hu

Nyitókép: A Jegenye-völgy és az Óbudai-szigetet körülvevő galériaerdő is természetvédelmi terület mostantól (Fotó: fokert.hu)