A Hegyvidéki Önkormányzat egyik legnagyobb fejlesztéseként készült el a Jánoshegyi út átépítése a Normafa rehabilitáció második ütemében.

A kerületi vezetés sajtótájékoztató keretében adta át hivatalosan is a kikapcsolódni, mozogni vágyóknak a megújult Jánoshegyi utat és a futóutat. Pokorni Zoltán kerületi polgármester beszélt a már megvalósult fejlesztésekről, valamint a közelmúltban elfogadott kormányhatározatról, ami számos új lehetőséget biztosít a Normafa rehabilitáció kapcsán.

A kormányhatározatban négy nagy programpont szerepel: az egyik a Fogaskerekű nyomvonalának meghosszabbításához szükséges terület rendezése, ami többek között rendezi a régóta üresen álló, rettenetes állapotú Hotel Olimpia sorsát. A másik nagy fejlesztési terület a fenti parkolás és közlekedés rendezése. „Szeretnénk elterelni a gépkocsiforgalmat a hegygerincről, ezért az Eötvös út felső szakasza új nyomvonalra kerülne a Távcső u. mellett. A Normafa Síház előtti parkoló megszűnne, a Konkoly Thege Miklós út Távcső u. és Síház közötti szakasza zsákutca lenne, itt kerülne kialakításra egy kulturált parkoló” – tájékoztatott a polgármester. A harmadik fejlesztési terület az egykori Fácános megújítása, ahol egy Hild József által tervezett, rossz állapotú műemlék épület rekonstrukciójára lesz lehetőség jelentősebb összeget fordítani. A negyedik elem a volt zugligeti lóvasút végállomás műemléki rekonstrukciója, ami szintén nagyobb összeget emészt fel, és amely a felújítás után a Helytörténeti Gyűjteménynek ad majd otthont.

Váczi János alpolgármester elmondta, hogy a Normafa fejlesztésének második – jelenlegi –ütemében a legnagyobb feladat a Jánoshegyi út Normafa Síház és a Libegő felső állomása közti szakaszának teljes átépítése volt, amelynek része volt az 1740 méter hosszú és 1,5 méter széles gumiborítású futópálya kialakítása, valamint a korábbi, a Libegő felső állomása és az Erzsébet-kilátó közötti, 300 m-es rekortán futóút felújítása is. A futóutat tavaszra kihajtó zöld sáv választja el az újraaszfaltozott útpályától, az ősz második felétől pedig környezetkímélő, mozgásérzékelő LED-lámpás közvilágítás teszi komfortosabbá és biztonságosabbá a futást. A korábbi útszélességet csökkentették annak érdekében, hogy az erdő széle érintetlen maradjon, így a keskenyebb aszfaltút immár a kerékpárosokat, görkorcsolyázókat vagy akár babakocsival közlekedőket várja. Az autós forgalmat ezért szigorúan korlátozták, az útszakaszra csak rendkívül indokolt esetben – többek között a terület karbantartása érdekében – engedéllyel szabad behajtani. Hogy az autósok mindenképpen betartsák ezt a korlátozást, az utat sorompóval is lezárják. A terület fejlesztése a tavalyi évhez hasonlóan tartalmaz új padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőket, információs és tájékoztató táblákat, valamint illemhelyeket is.

(Forrás: közlemény.)