Írta: Viczián Zsófia

2016. november 8. 17:19

A természet értékeit szeretők hét éve nagy lelkesedéssel figyelik az Ökotárs Alapítvány Év Fája versenyét. Nagy újságunk van: idén először egy budapesti fa, a Jászai Mari tér egyik szép, idős platánja nyert!

 

Az idős fákban talán az a leginkább megkapó, hogy túlmutatnak az emberi élet dimenzióin. Mint növények, persze ők mit se tudnak róla, hogy egymásba érő generációk életének tanúi voltak, nekünk viszont jó látni bennük a természet lassú, örökkévalónak tűnő ritmusát.

A Jászai Mari téri fák, köztük a győztes platán, nem különleges fajtájúak (mint mondjuk a libanoni cédrus Budán) és nem is különlegesen idősek. A pályázati anyagból tudhatjuk, hogy ezt a példányt valószínűleg a térre (akkor még Rudolf térre) az 1930-as évek végén ültették, tehát nagyjából 80, maximum 90 éves lehet.  Szép arányait mutatja, hogy törzskerülete 250 cm – szóval ez legalább kétemberes ölelésű! –, magassága 25 méter. A városi kertkultúra „platán-korszakának” egyik utolsó egyede. (A platánokat amúgy nagyon szeretik az emberek: az Év Fája verseny hét éve alatt eddig négyszer ilyen fa nyert, idén pedig a Városligetben álló egyik szép példánya kapta – veszélyeztetettsége miatt is – a Hős fa címet.)

A platánok 1945-ben (Fotó: Fortepan)

Amikor fém űrhajóra néztek a platánok (Fotó: Fortepan)

 

Adott tehát egy „érett fa” korban lévő egyed. Ami ezen túl van, az a történelem, a személyes és a nemzeti egyaránt. Hiszen ez a facsemete egy főváros szívébe került. Elültetése utáni tíz évben mi minden zajlott le itt! Deportálások és védett házak, a Margit-híd felrobbantása, ostrom és málenkij robot. Csoda, hogy se bomba nem törte, se tüzelőnek nem vágták ki (még kicsi lehetett). És ha tovább nézzük: elhaladtak előtte 56-ban a forradalmárok, aztán a tankok is, sétált alatta a közelben lakó Fifi néni, Radnóti özvegye, de ugyanígy Faludy György, Kovács Margit vagy Réz Pál is, akik szintén a tér mellett laktak, de láthatta a rendszerváltás felvonulásait is, no meg a gördeszkásokat, akik legalább egy évtizedig uralták a Jászai aluljárót.

A parkot a kilencvenes években rendezték először, mai formáját pedig a Margit-híd rekonstrukciós munkái során nyerte el. Nincs már benne homokozó és hinta, még kevésbé űrhajót mintázó fém-mászóka, vannak viszont szépen lekövezett sétányok és virágágyások. Egy kevés zöldfelülettel, de élénk közélettel rendelkező pesti városrész nagy gonddal ápolt közterén áll tehát, valószínűleg ennek is köszönheti, hogy 3547-en szavaztak rá. A platán, köszöni, jó egészségnek örvend, és még szívesen végignézi néhány pesti generáció életét.

Nyitókép: (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó