Ünnepélyesen átadták kedden Budapesten a Moszkva sétányt, amely közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot biztosít a XIII. kerület és a belváros között – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.

Közleményük szerint a rendezvényen Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes felidézte: a 2017 nyarán Budapesten megrendezett FINA vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan számos fejlesztés, beruházás valósulhatott meg. Az egyik ilyen kiemelt projekt volt a Moszkva sétány is, amelyet már a vb idején használhattak az emberek, s most hivatalosan is felavatták.

A Moszkva sétány a pesti Duna-part kiemelt fekvésű, de korábban kihasználatlan szakasza, ahol 1150 méter hosszúságban, hét méter szélességű sávban elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítottak ki. Rendezték a zöldfelületeket, egyedi tervezésű utcabútorokat és kerékpártárolókat helyeztek ki, s megkezdték a közvilágítás és az úgynevezett smart city (intelligens város) megoldások előkészítését is. A sétányra úgynevezett okos pontokká alakítható új közvilágítási oszlopokat is tettek, így – Budapesten az elsők között – váltak adottá a feltételei az ingyenes közterületi wifi-szolgáltatás beindításának. A korszerű lámpaoszlopokra energiatakarékos, környezetbarát LED-lámpatesteket szereltek fel – tették hozzá.

Bagdy Gábor a rendezvényen azt is hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nemzetközi jelentőségű, szimbolizálja Moszkva és Budapest jó kapcsolatát, kölcsönös tiszteletét egymás iránt, továbbá nagy és fontos eredménynek nevezte, hogy az utóbbi időben újra fejlődésnek indultak a magyar-orosz kapcsolatok.

Leonyid Pecsatnyikov, Moszkva főpolgármester-helyettese beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar és az orosz kultúra története, történelme sok száz évre tekinthet vissza. Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete köszöntő beszédében pedig azt emelte ki a két ország együttműködésének újabb korszakát nyitja meg, hogy mostantól az orosz főváros neve is megtalálható Budapest térképén – olvasható a fővárosi közleményben.

(MTI)