Mintegy ezer kézműves mester vesz részt a Mesterségek Ünnepén augusztus 17. és 20. között a budai Várban. A Kárpát-medencéből érkező magyar kézművesek mellett idén nyolc ország 150 kézműves mestere is ellátogat a fesztiválra, amely a magyar kézműves közösség egyik legismertebb találkozóhelye.

(Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

Az idei Mesterségek Ünnepén a látogatók megismerkedhetnek a kenderfonás fortélyaival, a szövőszéken való szövéssel, a rokkán fonással, a szalag-, és szőnyegszövéssel, egy korabeli parasztporta udvarán a gyapjú és a kenderfeldolgozás ősi műveleteibe tekinthetnek be.

(Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

Négy napon át színpadi programok, mesterségbemutatók és népi játszóházak is várják az érdeklődőket. A családok éve alkalmából bemutatkoznak többgenerációs kézműves dinasztiák, így a látogatók megismerkedhetnek többek között a háromgenerációs csizmadia családdal és a szintén háromgenerációs hartai bútorfestő műhellyel, valamint a több száz éve működő győri kékfestő dinasztia műhelyével.

(Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

Az eseményen fellép mások mellett Dresch Mihály a vonósokkal, a Karaván Família és a Bognár Szilvia Quartet, Szalonna és Bandája a Páva különdíjas Sarjú Bandával ad koncertet, augusztus 20-án a Söndörgő és a Vujicsics együttes vendége Szörényi Levente lesz. A rendezvény ideje alatt a Mesterségek Ünnepe karszalaggal a Budapesti Történeti Múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók.