A kétezer eurós (612 ezer forint) díjat elnyerő Karélia (I.) című pályamű a megvalósíthatóság, az elhelyezés, valamint a költségek szempontjából is megfelelt a Budavári Önkormányzat elképzelésének hangsúlyozta Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere a pályázat pénteki eredményhirdetésén. A szoborkompozíció két fő részből áll: egy nagyméretű vörös grántisziklából és egy öntöttvas plasztikából, amelyen a híres Kalevala-illusztrációk alkotója, Akseli Gallen-Kallela festményrészletei jelennek meg.

A közönség szavazati alapján a legnépszerűbb Detkovics Anikó Kezdet című alkotása lett, amely ezer eurós díjban részesült, a szakmai zsűri 500 eurós különdíját kapta Bakos Ildikó Teremtés jeligére érkezett pályázata mondta el a polgármester.

Hozzátette, hogy a pályázatot a finn nemzeti eposznak, a Kalevalának és a magyar vonatkozásainak emléket állító alkotás létrehozására írták ki. A felhívásra 15 magas színvonalú pályamű érkezett, amelyeket a Tabáni Kuckóban március elején nyílt kiállításon tekinthetett meg a közönség és adhatta le szavazatát.

Elmondta: a Budavári Önkormányzat képviselő-testülete a szakmai zsűri véleménye és a beérkezett közönségszavazatok alapján hozta meg döntését. A szobrot várhatóan legkésőbb jövő év február 28-ig, a Kalevala Napjáig felállítják.

A polgármester kiemelte, hogy a pályázatok elbírálása során módosították a szobor eredeti helyszínét, így az új döntés szerint a Tabánban, az Attila út és a Krisztina út közti területen helyezik majd el, az új Kalevala Parkban.  

Beszélt arról is, hogy a Budavári Önkormányzat mindig is különös figyelmet fordított a finn-magyar kulturális kapcsolatok ápolására, felismerve a két nép történetének összefonódásában rejlő jelentőséget. Az önkormányzat Finnország függetlenségének századik évfordulójáról több programmal is megemlékezett, tavaly júliusban pedig az I. kerület testvérvárosi szerződést kötött a finn Savonlinnával idézte fel, hozzátéve, hogy a Kalevala első illusztrátorának Akseli Gallen-Kallela, finn festőnek az I. kerületben már látható emlékműve a Duna-parton.  

Kiemelte: a Kalevala publikálásnak nagy kulturális hatása volt, Magyarország öt teljes Kalevala-fordítással büszkélkedhet, a finn ősi eposz a magyar művészetben és néplélekben is komoly visszhangra lelt.

A szakmai zsűri tagjai voltak Markku Virri, Finnország magyarországi nagykövete, Cita Högnabba-Lumikero, a Finnagora finn kulturális intézet igazgatója, Szíj Enikő, a Magyar-Finn Társaság elnöke, Koppányi Miklós építész, a Magyar-Finn Társaság kulturális alelnöke, Aczél Péter építészmérnök, Budavár tiszteletbeli főépítésze, Farkas Ádám szobrász, Matzonné Gergó Gertrúd mérnök, valamint Fernezelyi Gergely építészmérnök.

(Forrás: MTI)