Ahogy már korábban beszámoltunk róla Buda szívében, az Alkotás utca – Győri út – Kiss János altábornagy utcák ölelésében elindult a főváros legnagyobb campusfejlesztése. A Testnevelési Egyetem területe több ütemben, nagy területen újul meg, néhány év múlva egy élhető, átsétálható, innovatív és zöld városrésszé válik a tervek szerint.

Az épülettömb tetején, a 9000 négyzetméteres tetőteraszon sportpályák lesznek: 320 méteres futókör, szabadtéri edzőpark, lugas, valamint egy kávézóterasz található majd. A Hauszmann Alajos által tervezett főépületet és a történeti kertet megőrzik. Folytatódik a Testnevelési Egyetem fejlesztése: a második szakaszban a Csörsz utcai sportpályák és multicsarnok látványterveit hozta nyilvánosságra a generáltervező TSPC Csoport.

A Testnevelési Egyetem új campusának látványterve (Forrás: tspc.hu)

A BAH-csomópont felé zöld öböllel és fasorral, éjszaka pedig egy különleges, LED-világítású kerítéssel, az úgynevezett kolonáddal oldják meg, hogy a campus nappal és éjjel is érzékenyen illeszkedjen a környezetébe.

A Csörsz utcai területen található majd egy 400 méteres, nyolcsávos, szabadtéri atlétikapálya, amelyhez 360 fős lelátó is tartozik. Az élőfüves, NB1-es méretű futballpálya és a két kültéri teniszpálya mellett a campus része lesz még egy mozgatható, 1500 fős mozgatható lelátóval rendelkező multicsarnok, amely kézilabda, kosárlabda, röplabda és torna gyakorlására és versenyfunkcióra egyaránt használható lesz.

A szabadtéri atlétikapályához 360 fős lelátó is tartozik (Forrás: tspc.hu)

A csarnokhoz tartozó előtérben egyetemi rendezvényeket lehet majd tartani.  A területen 200 férőhelyes teremgarázs, illetve egy 700 négyzetméteres kondicionáló terem is lesz.

A Csörsz utcai tömb tervezésénél figyelembe vették a BAH-csomópont karakterét. Sokak számára a városnak ez a pontja az, ahol az utak találkozásánál először jelenik meg a nagyvárosi jelleg: a nagy forgalom, az egymás mellett futó sávok.  Erre a dinamizmusra, valamint a sport lendületességére és erejére válaszol a campus éjszakai megvilágítása.

A sportpálya bejáratának látványterve (Forrás: tspc.hu)

Különleges tervezési elemként szerepelt a BAH-csomópont felőli speciális kerítés, mely a kolonád nevet kapta. A kolonád egy raszteres dinamikájú hullámzó íves határoló motívum, mely lendületével a BAH-csomópont forgalmára kíván reflektálni. A tervezési elem egyben egy helyenként hat méter magas támfal is, melynek tereppel való csatlakozása folyamatosan változik.

„Az építészeti formákat meghatározta a telekadottság: ez a determináltság erős motiváció volt arra, hogy optimális megoldásokat találjunk. A sportpályák egymás mellé helyezése helyett azonban az a cél vitt minket előre, hogy az egyetemi oktatáshoz méltó, nívós campuszrészt tervezzünk meg – ezt, úgy érzem, az előcsarnokkal, a kolonádon végigfutó LED-fényekkel és a formákkal sikerült megvalósítanunk” – fogalmazott Faltusz Csaba, építész.

Látványterv az épületről és a történeti kertről (Forrás: tspc.hu)

A megrendelő Testnevelési Egyetem a sportpályák fejlesztésénél kiemelt szempontként jelölte meg azt is, hogy a campus létesítményei alkalmasak legyenek fogyatékkal élő hallgatóinak oktatására, így támogatva akár a paralimpiai felkészülést is. A tömb fejlesztésével az Egyetem oktatói és hallgatói egyetemi ranghoz méltó épített környezetben, modern előírásoknak megfelelő körülmények között végezhetik majd munkájukat. 

A sportcsarnok több sportág gyakorlására és versenyfunkcióra egyaránt használható lesz (Forrás: tspc.hu)

A BAH-csomópont a fejlesztéssel zöld és gyalogosbarát megoldásokkal gazdagodik, a Testnevelési Egyetem pedig egy egyedülálló, modern, 3D-technológia segítségével tervezett komplex felhasználású területet kap.

A Csörsz utcai tömb része lesz egy 400 méteres, 8 sávos szabadtéri atlétika pálya beépített sportszerekkel, ugrópályával, 360 fős fedett lelátóval, sportvilágítással, emelkedő futósávval az edzések elősegítéséhez, egy műfüves futballpálya 200 fős lelátóval, teremgarázs, két kültéri teniszpálya, a sportcsarnok, ami több sportág versenyét és gyakorló funkcióját ki tudja szolgálni, valamint egy előcsarnok, ahol az egyetemi rendezvényeket tudnak tartani.

Nyitókép: Éjszaka egy különleges, LED-világítású kerítéssel, az úgynevezett kolonáddal oldják meg, hogy a campus éjjel is illeszkedjen a környezetébe (Forrás: tspc.hu)