Olivier Grossetete francia alkotó, a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége a Halászbástya monumentális kartonmását építette fel a városlakók segítségével szombaton Budapesten a Szabadság téren – írja az MTI.

Szombaton tíz órától a Szabadság téren az arra járók szemtanúi és akár aktív részvevői is lehettek a több száz kartonalkatrészből összeálló épület létrehozásának. Olivier Grossetete nemzetközi hírű, Marseille-ben élő művész monumentális kartonépületeit öt kontinens városaiban építette már fel, a közel kétszáz, dobozból összeállított épület felállításában, majd lebontásában pedig milliónyian vettek már részt.

Több száz kartonalkatrészből építették fel a Halászbástya kartonmását a Szabadság téren (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Épített már tornyot, templomot, mesebeli kastélyt, még egy hidat is felhúzott Avignonban, amelyet óriási léggömbök repítettek a folyó fölé. Az elemek rendszerint a járókelők segítségével kerülnek a helyükre – így észrevétlenül ők is a mű részévé válnak.

Az alkotás október 19-ig látható a Szabadság téren (Fotó: MTI/Soós Lajos)

„A legtöbb művész ragaszkodik alkotásához, de engem mindig sokkal inkább az motivált, hogy részese lehetek egy folyamatnak, melynek során több száz ember együtt dolgozik valamin: akár a kartonépületek felépítéséről, akár a szétszedésükről van szó” – mondta a francia művész.

A Halászbástya kartonmása a tervek szerint október 19-ig lesz látható a Szabadság téren.

Forrás: MTI

Nyitókép: Olivier Grossetete francia képzőművész tervei alapján a Halászbástya monumentális kartonmását építik aktivisták a Szabadság téren (Fotó: MTI/Soós Lajos)