2019. november 25. 14:00

Diafilmen látható az Erzsébet híd 1903-as építése, valamint az újjáépítése 1961-ből az Országos Széchényi Könyvtárban.

Az Erzsébet hidat 1903-ban adták át a forgalomnak, a külföldi szakértők a világ „legmonumentálisabb és legszebb lánchídjának” tartották. Néhány évtizeddel később a németek 1945. január 18-án a reggeli órákban felrobbantották. A második világháború során szinte teljesen megsemmisült hidat – a régi pillérek felhasználásával – a Sávoly Pál vezette munkaközösség tervei alapján kezdték újjáépíteni 1961-ben.

Az Erzsébet híd 1903-ban (Fotó: oszk.hu)

A híd második a világháború során szinte teljesen megsemmisült (Fotó: oszk.hu)

Az Országos Széchényi Könyvtár Diafilm- és Fotótára nem csupán az eredeti hídról őriz diafilm felvételeket, hanem az új építéséről is. A történelmi pillanatokat megörökítő dokumentumokon nyomon követhető a felújítás folyamata: egészen a felrobbantott acélroncs Dunából való kiemelésétől a ma is használatban lévő szerkezet terhelési próbájáig.

Diafilmen látható a híd újjáépítésének folyamata (Fotó: oszk.hu)

Annak a pillanata, amikor az úszódaru beemeli az utolsó pályatest darabot (Fotó: oszk.hu)

Az újjáépülő Erzsébet hídhoz kevesebb, mint feleannyi – 6500 tonna – acélanyagot használtak fel, mint elődjéhez, teherbírása mégis nagyobb. A terhelési próbán 115, részben megrakott jármű, mintegy 2000 tonna súllyal nehezedett a hídra.

Terhelési próbán (Fotó: oszk.hu)

A budai lejáró esti kivilágításban (Fotó: oszk.hu)

A hidat hat héttel a kitűzött határidő előtt, 1964. november 21-én adták át a forgalomnak, Budapest egyesítésének évfordulóját követően néhány nappal. A megnyitóra több tízezres tömeg gyűlt össze, majd vette birtokba gyalogosan a hidat, az eseményt a televízió egyenes adásban közvetítette.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

Nyitókép: Az újjáépült Erzsébet híd 1961-ben (Fotó: oszk.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


ListofBest IVF Center in Delhi Include as Fertile Solutions IVF and Research Center and Benison IVF and Health Care Clinic tops the rundown of best IVF focuses in Delhi.


Best IVF Center in Delhi Include the name of such focus as Fertile Solutions IVF - https://www.ovohealth.com/fert..Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó