112 éve született Wass Albert erdélyi magyar író, akinek szobrát szerdán este leplezték le a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Ház közelmúltban megújult parkjában – írja a csepel.hu

Wass Albert közadakozásból készült csepeli mellszobrát, Sárossy Tibor faszobrász munkáját 2008-ban adták át a királyerdei Szeplőtelen Szív katolikus templom kertjében. Az eredetileg fából készült alkotást az évek során nem kímélte az időjárás, ezért kellett újraalkotni. A megújult szobor az eredetinek a mása, ám most már kőből és bronzból készült.

Tarlós István korábbi budapesti főpolgármester és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere leplezték le a szobrot (Fotó: csepel.hu)

Wass Albert szobrát Tarlós István miniszterelnöki főtanácsadó, korábbi budapesti főpolgármester és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere avatta fel a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkban. Tarlós István hosszan méltatta Wass irodalmi munkásságát, és beszélt az írót ért vádak abszurditásáról is.

A csepel.hu szerint a volt főpolgármester úgy fogalmazott: „Itthon talán nem ellentmondásos, de kétségkívül megosztó írónak és embernek mondható, de igaz magyar. Vannak, akik a legfigyelemreméltóbb magyar írónak tartják, mások náci kollaboránsnak nevezik, a legszélsőségesebbek útszéli hangon becsmérlik személyét és írói teljesítményét egyaránt. Nekem egyik legkedvesebb szerzőim közé tartozik.”

A kőből és bronzból készült alkotás a 2008-ban átadott, Sárossy Tibor faszobrász fából készült munkájának eredeti mása (Fotó: csepel.hu)

A szoboravatás után megtelt a művelődési ház színházterme, ahol ünnepi irodalmi est várta a közönséget. A csepeli önkormányzat 2010 óta minden évben emlékműsort szervez az 1908-ban az erdélyi Válaszúton született és az 1998-ban az Egyesült Államokban elhunyt író munkásságának bemutatására.

Forrás: csepel.hu

Nyitókép: Wass Albert szobrát felavatták Csepelen (Fotó: csepel.hu)