2020. február 6. 15:00

Pesterzsébeten a Szabó-telepi református templom alapkövét 2018-ban rakták le a Mátyás király téren, az építkezés azóta a tervezett ütemben zajlik. A telekre eddig harminc kőrisfát ültettek.

2018. szeptember 23-án tették le Makovecz Imre első fővárosi templomának alapkövét a XX. kerületi Mátyás király téren. A Szabó-telepi Református Gyülekezet már 1941-es megalakulása óta igyekezett saját templomot emelni, de a II. világháború és az utána kialakult politikai helyzet felemésztette a közösség vagyonát, és ellehetetlenítette a templom felépítését.

Néhány évvel ezelőtt döntött a XX. kerület vezetősége arról, hogy Pesterzsébeten, a Mátyás király téren egy új református templom épüljön, illetve arról is, hogy azt Makovecz Imre világhírű építőművész tervezze.

A Makovecz-templom látványterve (Forrás: pesterzsebet.hu)

Börzsönyi János lelkész úr felidézte a kezdeteket, amikor Földesi Gyula, akkori alpolgármester, országgyűlési képviselő javaslatára megszülethetett a pesterzsébeti Makovecz-templom álma – írja  a pesterzsebet.hu.  „Szabados Ákos polgármester közbenjárásával, a képviselő-testület egyhangú támogatása mellett földhasználati jogot vásárolt a gyülekezet a Mátyás király tér egy részére. Az építkezéshez nélkülözhetetlen pénz előteremtésére Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai pszichológus, akinek édesapja, Bagdy István a háború előtt életre hívott Szabó-telepi közösség egyik lelki vezetőjeként szolgált, gyűjtést rendezett: 2014- ben édesapja emlékére egyévi jövedelmét ajánlotta fel a templomépítés támogatására, majd élére állt annak a civil összefogásnak, amely keretében sok száz honfitársunk összesen mintegy 65 millió forintnyi adományt adott.”

A 2018-as alapkőletétel óta az építkezés az előzetes terveknek megfelelő ütemben halad​ (Fotó: pesterzsebet.hu)

Az összeg a magyar kormány 640 milliós támogatásával teljesedett ki. Az építészeti terveket Pesterzsébet Önkormányzata finanszírozta, valamint jelentős adományt tett a Fővárosi Önkormányzat is.

„A terv 2011-ben már megszületett, de a Mester halála mindent blokkolt, legalábbis lelassított. A tervezést Makovecz Imre megbízásából tanítványa, Dósa Papp Tamás folytatta. Ő felidézte: a mester mindig azt az egy épületet szerette volna megépíteni, amely az emberiség előtt már állt a világban. A templomnak az az alapgondolata, hogy olyannak kell lennie, mintha az alja a földből nőne ki, a teteje pedig az égből ereszkedne alá. Makovecz megfogalmazásában: „A templom a megváltás titokzatos helye, az átalakulás, a megújulás, az égiek és földiek egymásra találásának, az élő kövek, a felzengő, diadalmas énekbeszéd helye, Isten csöndjének felszakadása, a színről színre látás csonthasító pillanatának szentegyháza” – írja a kerületi újság.

 Elkészült a főbejárati kapu és a torony alatti előtér (Fotó: pesterzsebet.hu)

 „Gyülekezetünk, a Pesterzsébet – Szabó-telepi Református Egyházközség a Makovecz-templomnak helyet adó magánterületen 2019 októberében 9 darab, az építkezést akadályozó invazív fa – 7 zöld juhar, 1 fehér akác és 1 eperfa – kivágására kért és kapott engedélyt. Az engedélyt a fakivágást fapótlási kötelezettséghez kötötte. Ennek első ütemét valósítottuk meg az új kőrisliget telepítésével az önkormányzat iránymutatása alapján tavaly decemberben, a Mátyás király tér templomtelken kívüli részén – magyarázta Börzsönyi János lelkipásztor.

Ezek szerint az első ütemben – kertészmérnök szakember közreműködésével – fapótlási kötelezettségük 70 százalékának eleget tettek 30 darab 18/20-as törzskörméretű, háromszor iskolázott magas kőris ültetésével. A második ütemben további 12 darab – szintén magas minőségű – fát telepítenek majd az építkezés befejezését követően a templomtelken.”

Tavaly 30 kőrisfát ültettek, további 12 fát telepítenek majd az építkezés befejezését követően a templomtelken (Fotó: pesterzsebet.hu)

A 2018-as alapkőletétel óta az építkezés az előzetes terveknek megfelelő ütemben halad. Elkészült a főbejárati kapu és a torony alatti előtér. A gyülekezeti termek középpontjában lévő kerengő szerkezetépítését is befejezték, az épület téglafalai pedig készen állnak a tetőszerkezet fogadására.

Az épület nagy részén már állnak a falak, helyükre kerültek a templomkarzatok vasbeton lemezei, bennük az elektromos védőcsövekkel, valamint megtörtént a főbejárati kapu zsaluzása. – Ha az időjárás úgy alakul, februárban már az ácsmunkákat is megkezdhetjük – ígérte a lelkész, hozzátéve: az építkezés státuszfotói megtalálhatók a www.makovecztemplom.hu oldalon.

Forrás: pesterzsebet.hu, makovecztemplom.hu

Nyitókép: Épül Pesterzsébeten a Szabó-telepi református templom, amelyet Makovecz Imre tervezett (Fotó: pesterzsebet.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagy kár, hogy a Magyar Katolikus Egyház és a budapestiek egyelőre szegényebbek Makovecz Imre életművének csúcsteljesítményével, a Szent Mihály-templommal. Reményt ad, hogy a legfelsőbb körökből kaptunk ígéretet felépítésére. Az meg külön öröm, hogy a reformátusok másképpen ítélik meg Makovecz szellemiségét és építenekHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó