Az V. kerületi Bástya utca 1-11. számú telkeken, az önkormányzat által tervezett közpark és közösségi tér elkészítése előtt 2020. július 6. és szeptember 3. között megelőző feltárást végzett a terület északi részén a Budapesti Történeti Múzeum – olvashatjuk a regeszet.aquincum.hu portálon Tóth Anikó feltáró régész beszámolójában.

A korábbi, a 2000-2001-es feltárás eredménye volt a 13. századtól a török korig terjedő időszakból előkerült különböző településelemek: árkok, kemencék, házmaradványok és egy kovácsműhely részlete. A helyszín legfontosabb régészeti és műemléki maradványa a 15. század második felében épült városfal, melynek itt látható a leghosszabb – csaknem 50 méter hosszú –, összefüggő szakasza.

A nagyjából 8 és fél méter magas, két méter vastag fal szabályosan faragott, törtköves mészkövekből épült. A belső síkon valaha gyilokjáró folyosó is futott, melynek feljáratára a Bástya utca – Veres Pálné utca sarkánál előkerült faszerkezet utal.

Az idén munkába vett nagyjából 230 négyzetméter leletanyaga jellegében nem különbözött a korábbi évek kutatási eredményeitől. A területen talált legkorábbi időszak a késő Árpád-kor, a 13. század vége. Az előkerült árkok, hulladékgödrök betöltésében fazekak, tárolóedények, fedők töredékeit találtak.

Egy 14. századi állatalakos aquamanile töredéke (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

A későbbi, 14-15. századi időszak kisebb mértékben képviseltette magát: a feltárandó terület délebbi felében kultúrréteg, valamint egy hulladékgödör jött elő, konyhai edények töredékeivel, kályhakerámiával, és nagy mennyiségű állatcsonttal.

A török időszak az egyetlen, amelyből kisebb épület maradványa származik: a téglalap alakú építmény sarkaiban, valamint oldalai közepén az oszlop alátámasztását biztosító kővel bélelt cölöplyukak voltak, betöltéséből török kori edények (köztük talpastálak) darabjai, mázas kályhaszem töredékek kerültek elő.

Az ásatás legszebb lelete: egy, a 14. századra keltezhető, állatalakos aquamanile töredéke. A szürkére égett agyagból készült, olajzöld mázzal borított edény fej- és nyakrésze maradt meg.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Árpád-kori árok és gödör a Bástya utcai feltáráson (Fotó: regeszet.aquincum.hu)