Budapest sokrétű múltját bemutató emlékévet rendeznek 2023-ban, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. Az emlékévbe szeretnék bevonni a fővárosiakat és a főváros iránt elkötelezetteket is – hangzott el.

A tervek szerint a felújított Lánchíd átadásával lehet majd megünnepelni Budapest egyesítésének 150. évfordulóját (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Városliget, a világ egyik első közparkja közadakozásból készült el, de arra is büszkének kell lenni, hogy a kontinens első földalattiját a magyar főváros építette meg – mondta a főpolgármester. Azt is hozzátette: minden remény megvan arra, hogy a felújított Lánchíd átadásával ünnepelhetik majd meg az évfordulót. 

A tervezést már idén elkezdték. Az emlékévre három új kulturális teret is létrehoz a főváros: megújul a Merlin Színház, lesz egy új Budapest Galéria, valamint talán idén nyárra a Margitszigeten is felavathatnak egy új helyszínt. 2023-ban megvalósul a Könyvfőváros program, amely még szorosabb kapcsolatot alakít ki az emberek és az olvasás között.

Pest, Buda és Óbuda egyesítésére emlékezünk 2023-ban​ ​(Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eseményei közül kiemelkedik majd a nemzetközi könyvfesztivál, de együttműködik majd a főváros három nagy közgyűjteménye: Budapest Főváros Levéltára, a Budapesti Történeti Múzeum, valamint a FSZEK, és folytatódik az úgynevezett budapesti időgép építése. A rendezvénysorozat előkészítésébe nagy múltú cégeket, vendéglátóhelyeket is bevonnak majd.

Forrás: MTI

Nyitókép: ​Emlékévvel ünneplik meg Budapest egyesítésének 150. évfordulóját​ (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)