„Szomorúan búcsúzunk egy botanikai érdekességtől” – írja honlapján a Főkert Nonprofit Zrt. A hírből megtudjuk:  a Deák téren, az evangélikus templom közelében immár erősen megdőlve áll egy himalájai selyemfenyő (Pinus wallichiana), amelynek állapota az utóbbi években olyannyira megromlott, hogy balesetveszélyessé vált, emiatt sajnos ki kell vágni.

Mint fogalmaznak, a himalájai selyemfenyő rendkívül dekoratív lombkoronájú fa, hosszú szürkészöld tűlevelei lágyan csüngenek le az ágakról, a lombkorona szépen kiszélesedik, ahogy a fa növekszik. Viszonylag gyorsan nő, de ez is okozza a vesztét sok esetben, mert városi körülmények között a gyökerek nem tudják követni a korona növekedését, és egy idő után nem tudják megtartani azt.

A fenyő megdőlt és balesetveszélyessé vált (Fotó: fokert.hu)

Az is kiderül a Főkert honlapjáról, hogy ez a fa 2013-ban egy viharban megdőlt, és a gyökerei meggyengültek. Ekkor egy dinamikus kötéssel a közeli korai juharhoz rögzítették, hogy megakadályozzák a teljes kidőlését, azonban a felszakadt gyökérzet ezzel a segítséggel sem tudta megtartani a koronát. A selyemfenyő tovább dőlt, a tartókötél veszélyesen megfeszült, és a fatörzs elkezdett hosszában megrepedni. Félő, hogy ha sérül a kötél, akkor a fa rádől a járdára – írják.

Mivel szakszerűen nem lehet a fát egy új dinamikus kötéssel rögzíteni vagy a koronát megkurtítani, ezért sajnos nem lehet megmenteni ezt a fenyőt, ki kell vágni, hogy ne okozzon balesetet. Az ilyenkor szokásos zoológiai vizsgálatot is elkészítették, ami alapján nincsen akadálya az eltávolításnak – közölte a kertészeti vállalat.

A himalájai selyemfenyő 2013-ban egy viharban megdőlt ,és a gyökerei meggyengültek. A kép 2022. május 24-én készült (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Főkert Facebook-oldalán a hír alatt többen azt a kérdést tették fel, hogy vágás helyett miért nem lehet alátámasztani a fát. A Főkert erre azt válaszolta, hogy szokta alkalmazni ezt lehetőséget ott, ahol van rá mód, így például a Széchenyi tér ikonikus akácfájánál vagy a Tabánban az ország legidősebb eperfájánál. „Sajnos azonban itt a fa alatti gyalogosforgalom ezt nem teszi lehetővé. Mint talán a képen is látszik, a fa a járda irányába dől, így értelemszerűen a megtámasztást is ebből az irányból kéne alkalmazni, ez azonban – legnagyobb bánatunkra – nem lehetséges” – közölte a Főkert.

Magyarázatképpen még hozzátették: a stabil alá- és oldaltámasztás miatt az alátámasztás egyik „lába” a járda közepébe kellene, hogy kerüljön. Ezért ez a megoldás nem kivitelezhető. Mindemellett a Főkert tájékoztatása szerint átülteni sem lehet a fát, mert az a metrófödém fölött helyezkedik el, így a gyökerek súlyos sérülése nélkül nem lehetne kiemelni a helyéről. De a fa mérete, dimenziói és fizikai állapota sem teszi lehetővé az átültetést.

A fa törzsére már a múlt héten kihelyezték a diagnosztikai adatlapot (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Hogy pontosan melyik napon várható a kivágása,  azt nem közölték. Aki ma a Deák téren sétált, még a helyén láthatta, és elolvashatta a törzsére még a múlt héten kihelyezett fadiagnosztikai adatlapot. Ezen az adatokat is megtaláljuk: a Deák téri fa magasság 12 méter, törzsének magassága 3,5 méter, törzsének átmérője 36 centiméter, a korona átmérője 8 méter.

És szembesülhetünk a diagnózissal is: „A gyökérzet sérült, felszakadt, részben elhalt. A fa statikailag meggyengült, balesetveszélyes.” „A törzs megdőlt, azon kisebb sérülések és hosszirányú hasadások is láthatók, a fát jelenleg statikai megerősítés tartja”.  És a kezelési javaslat: „A fa ápolása szakszerűen nem végezhető el, megfelelő statikai megerősítés kiépítése aránytalanul magas költséggekkel járna, ezért javasolt a fa kivágása:”

A Főkert azt ígéri, hogy egy éven belül új fát ültetnek a kivágott helyére.

Egy másik fát is megjelöltek a Deák téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A himalájai selyemfenyő közelében, szintén a Deák téren egy másik fán is találtunk fadiagnosztikai adatlapot. Ez egy cseresznyeszilva, amelyen az áll, hogy a fa korhadt, balesetveszélyes, ezért ki kell vágni.

Forrás: A Főkert honlapja és Facebook-oldala

Nyitókép: A kivágásra ítélt himalájai selyemfenyő (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)