Ahogy korábban megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés június 8-i ülésén megszavazta, hogy Horn Gyula volt MSZP-s miniszterelnökről sétányt nevezzenek el a XIII. kerületben. Az előterjesztés heves vitát váltott ki, az ülésen elhangzott, hogy sokakat sérthet, ha a szocialista politikusról közterületet neveznek el, mivel ellentmondásos személyiség volt, ám a fővárosi képviselők többsége nem fogadta el ezt az érvet.

A Horn Gyula sétány felavatására július 5-én szervezett ünnepséget a XIII. kerületi önkormányzat, ekkorra az utcanévtáblát is kihelyezték. A sétány lényegében a XIII. kerületi Gyermek teret szeli ketté. 

A Horn Gyula sétány felirat alatt látható a 26085/1131 helyrajzi számú gyalogút, amely az elnevezést kapta. A sétány a Nővér utca és a Béke utca között húzódik (Forrás: Földhivatal, térképmásolat) 

A Gyermek tér egy ápolt közpark Angyalföldön, a Németh László Gimnázium közelében, hatalmas, árnyas fákat találunk itt, padokat és sok zöldet, a fák között is füvesített a terület. Kelet felől a Béke utca határolja, nyugati oldalról, a Duna felől a Nővér utca, amelyben a gimnázium is található. Ebbe a teret határoló Nővér utcába torkollik bele az Angyalföldi Szent Mihály-plébániatemplomtól induló Mosoly utca, amely nagyjából a Gyermek tér közepéhez érkezik. Ha a Mosoly utca meghosszabbításában nyílegyenesen folytatjuk utunkat, akkor a parkot keresztülszelő gyalogossétányon találjuk magunkat, amely lényegében egy térburkolóval kirakott kényelmes, széles járda.

Ezt a sétányt a Google-térképen érdekes módon eddig Mosoly utcának jelölték, holott nincsen szó utcáról, nincsenek házak, csak egy park, amelynek közepén, a fák között fut a gyalogosösvény, amelyre még kerékpárral sem lehet behajtani.

A Gyermek téren közepén futó gyalogút lett a Horn Gyula sétány (Fotó: Google Térkép)

Nem is létezett önálló közterületként ez a gyalogossétány 2021-ig. A Gyermek teret hosszában kettészelő gyalogút külön közterületként való létrehozását telekalakítással a XIII. kerületi Önkormányzat kezdeményezte Budapest Főváros Kormányhivatalánál, amely a 2021. szeptember 13-án kelt 850126/10/2021. számú határozatával jóváhagyta a kérelmet.

A telekalakítás eredményeként a Gyermek teret kettészelő sétány a 26085/1131 helyrajzi számú, külön közterület lett, 1041 négyzetméteren, míg a Gyermek tér 7485 négyzetméteres egyik fele a 26085/1130 helyrajzi számot, a sétány másik oldalán fekvő 10 049 négyzetméteres másik fele, amelyen az idősek otthona is található, a 26085/1132 helyrajzi számot kapta.

A XIII. kerületi képviselő-testület 2021. szeptember 9-én határozott úgy, hogy kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlésnél a telekalakítással újonnan létrehozott közterület elnevezését, illetve azt, hogy a gyalogút a Horn Gyula sétány nevet kapja. A Fővárosi Közgyűlés pedig, mint megírtuk, 2022. június 8-án jóváhagyta az erről szóló előterjesztést.

A 2022. július 5-i avatóünnepség után a résztvevők virágokat helyeztek el Horn Gyula Gyermek téri szobránál​ (Fotó: budapest13.hu)

A XIII. kerületi önkormányzat az elnevezést Horn Gyula 90. születésnapjára időzítette, és az avatóünnepséget sok vendéggel, politikusokkal az évforduló napján, július 5-én tartották.

Horn Gyula hosszú időn át a XIII. kerületben élt, 2004-ben választotta díszpolgárai közé a XIII. Kerületi Önkormányzat, halálának évében, 2013-ban az önkormányzat domborműves emléktáblát helyezett el egykori lakóhelyén, az Újpesti rakpart 11. számú ház homlokzatán. A Gyermek téren 2014-ben állították fel egész alakos szobrát, és ugyanitt mostantól egy sétány is viseli a nevét.

Az új elnevezés már megjelent a Google-térképen.

Forrás: budapest13.hu, Pestbuda

Nyitókép: Átadták a Horn Gyula sétányt Angyalföldön (Fotó: budapest13.hu)