A Fővárosi Közgyűlés június 8-án, szerdán új közterület-elnevezésekről döntött. A testület elfogadta a XIII. kerületi önkormányzat javaslatát, hogy Horn Gyula volt MSZP-s miniszterelnökről sétányt nevezzenek el. Az előterjesztés heves vitát váltott ki, Ughy Attila fideszes képviselő azt mondta, hogy sokakat sérthet, ha Horn Gyuláról közterületet neveznek el, mivel ellentmondásos személyiség volt, még Sólyom László köztársasági elnök is megtagadta 2007-ben a kitüntetéséről szóló előterjesztés aláírását (arra hivatkozva, hogy Horn Gyula 1956-os forradalomban játszott szerepe és az arról képviselt, mindvégig fenntartott nézetei ellentétesek a magyar köztársaság alkotmányának értékrendjével, így kötelező a kitüntetést megtagadni – A szerk.).

Egy ma már nem létező elnevezés: Pesti Barnabás utca. A történelmi városnevek rehabilitációja az 1990-es szabad választások után, az új parlament megalakulását követően kezdődött meg (Fotó: Fortepan/Képszám: 53023)

Mások védelmükbe vették a volt szocialista politikust, történelmi személyiségnek nevezve őt, és mellette szóló érvként hangzott el az is, hogy Magyarország közel 3200 települése közül csak a 23 budapesti kerület nem döntheti el önállóan, hogy kiről nevez el közteret.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint „mindannyian tudjuk, hogy volt a történelemnek olyan pillanata, amikor Horn Gyula a rossz oldalon állt”, ám hozzátette: „a bevallott bűnöket meg lehet bocsátani”.

A közgyűlés – amelyben a balliberális pártok képviselői vannak többségben – végül megszavazta az előterjesztést. Így a XIII. kerületben, a Gyermek térnél kialakított új tér, amelyen 2014-től Horn Gyula egész alakos szobra áll, ezentől a Horn Gyula sétány nevet viseli.

Ugyancsak közterületet neveznek el a 150 éve született Richter Gedeonról, az ismert magyar gyógyszerészről, az ő nevét a X. kerületben viseli majd sétány a kerületi önkormányzat javaslatára, mégpedig a Vaspálya utcának a Kőér utca és Noszlopy utca közötti szakaszát.

Soroksáron három új utcanév lesz, itt eddig névtelen közterületeknek adnak nevet, lesz Weiss Márton utca (a XX. század első felének kisgazda lokálpatriótájáról), Bajtai István utca (egy XVIII. századi itt élő nemesről) és Bodzavirág utca.

Olvassa el az utcanevekről szóló egyéb írásainkat is!

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy 1990-ben kapták vissza nevüket a történelmi városrészek Budapesten.

Arról is írtunk, hogy csaknem ezer utcanév emlékeztet Budapesten a határon túli területekre.

Cikket írtunk arról is, hogy még mindig vannak önkényuralmi utcanevek a fővárosban.

Egy másik cikkünkben arról lehet olvasni, hogy már életében utcát neveztek el a haza bölcséről.