Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját december 6-án – írja az MTI a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága közlése alapján. A fejlesztésnek köszönhetően megújult a barlang fogadóhelye, és kialakítottak egy oktatótermet is a szakmai előadásoknak.

A II. kerületi, Szépvölgyi út 162. szám alatt található egykori bányaőrház felújításával vált lehetővé a Pál-völgyi-barlang Látogatóközpont megnyitása, az épületben egy korszerű, interaktív elemekkel ellátott kiállítás kapott helyet. A tárlaton a barlangok értékeibe kaphatnak betekintést a látogatók: elmerülhetnek a geológiai, hidrológiai és természetvédelmi ismeretekben, tudást sajátíthatnak el a barlangokban élő denevérekről – olvasható a dunaipoly.hu oldalon.

A tárlaton a barlangok értékeit lehet megismerni (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Korszerű, interaktív kiállítás az új látogatóközpontban (Fotó: Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának Facebook-oldala)

Az egykori bányaőrház felújításával alakították ki a Pál-völgyi-barlang Látogatóközpontot (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A Pál-völgyi-barlang a Szépvölgyi út mellett található, 31 kilométerével Magyarország leghosszabb barlangrendszere, amelyet évente 34-35 ezren látogatnak. A túrázók a kiépített, 500 méteres útvonalon cseppköveket, gömbszerű hévizes oldásformákat, csillogó kalcikristályokat és ősi kagylólenyomatokat is megtekinthetnek.

A 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel – írja az MTI. 

Forrás: MTI/dunaipoly.hu

Nyitókép: A Pál-völgyi-barlang új látógatóközpontja (Fotó: Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának Facebook-oldala)

KORÁBBI CIKKEK:

Meseországot idézik a különleges cseppkövek Budapest alatt – A Pál-völgyi-barlangban jártunk