Budapesten 2021 tavaszán elsőként került sor a Pilisi Parkerdő és a Kőbányai Önkormányzat együttműködésében egy elöregedett, rossz állapotú erdőrészlet folyamatos erdőborítás melletti, a városi erdőkezelés elveinek megfelelő megújítására. A Parkerdő városierdő-fejlesztési programja keretében most újabb erdőterületet készítenek fel az erdészek a klímaváltozás és a városi környezet okozta negatív hatások elleni küzdelemre – olvasható a parkerdo.hu honlapon. 

Kőbányán a Határ-erdőt a XIX. század utolsó negyedében telepítették, majd a II. világháború alatt megtörtént a tarvágás. Az 1950-s években a kor szellemiségének megfelelően az erdőterületet jellemzően akáccsemetékkel újították meg. Napjainkra azonban ezek az egykorú akácfák már rendkívüli mértékben elöregedtek, így az erdőrészlet ellenálló képessége a klímaváltozással és a városi környezet okozta negatív hatásokkal szemben jelentős mértékben lecsökkent. A probléma kezelését az elöregedett faegyedek kitermelésével, helyükön mesterséges csemeteültetéssel, másrészt a területen – örvendetes módon természetes úton, de kis számban megjelent – őshonos fafajok növekedését segítő beavatkozásokkal tudják biztosítani a Parkerdő szakemberei.

Fákat és cserjéket ültetnek a X. kerületi Tünde utca és az Eszterlánc utca között található, mintegy 4,5 focipálya nagyságú területen (Fotó: Google maps)

Közlik azt is, hogy a Pilisi Parkerdő a beavatkozásokat városierdő-fejlesztési programja keretében hajtja végre: első lépésben a tavasz folyamán kis területű lékeket alakítanak ki, ahol ügyelve az ott már megtalálható őshonos lombos növényzetre eltávolítják az idősebb, leromlott állapotú faegyedeket, helyükre pedig mesterséges ültetéssel viszik be a klímaváltozásnak ellenállóbb fafajokat.

Ez azt jelenti, hogy közel 10 000 fa- és cserjecsemetével bővül a Tünde utca és az Eszterlánc utca között található, mintegy 4,5 focipálya nagyságú terület. A Pilisi Parkerdő és a Kőbányai Önkormányzat között kötött megállapodás az erdőterület jövőbeni fenntartásához szükséges beavatkozásokat is rögzítette, így néhány éven belül egy esztétikus zöld környezet ad egészségesebb és jobb életteret rovarnak, madárnak, embernek egyaránt.

Forrás: Pilisi Parkerdő

Nyitókép:  A kőbányai Határ-erdő (Fotó: parkerdo.hu)