Közép-Európa egyik legkülönlegesebb rozáriuma újult meg Budapesten, a XXII. kerületben, a Herman Ottó Intézet és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) területén – hangzott el az átadóünnepségen. Az önkormányzat a felújításhoz 9 millió forinttal járult hozzá.

A rózsakert ünnepélyes avatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: közös összefogás eredményeként, mintegy 22,4 millió forintból valósult meg a felújítás első üteme. Az eseményen partnerségi megállapodást írt alá Budafok-Tétény polgármestere és a NAIK főigazgatója. Az ünnepségen részt vett Szabolcs Attila országgyűlési képviselő és Karsay Ferenc polgármester is.

Budafok-Tétény polgármestere ünnepi köszöntőjében kiemelte: az önkormányzat felé helyi civilek, a Klauzál Gábor Társaság és a Budatétényi Polgári Kör már 15-20 éve kezdeményezték, hogy kezdjenek valamit a kerttel, kezdeményezzék a fenntartóval és a tulajdonossal tárgyalásokat arról, hogy ez a kert ismét működőképes, látogatható látványosság legyen a kerületben és az egész főváros, az egész ország megcsodálhassa ezt

Fazekas Sándor megemlékezett a NAIK jogelődjénél dolgozó Márk Gergely kertészmérnökről, akinek érdeme, hogy a hazánkban fellelhető rózsafajta változatok összegyűjtésével a rozáriumban meglévő történeti örökséget átmentette. A kertészmérnöknek emléket állítva az ünnepség keretében felavatták a rózsanemesítő emléktábláját.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója köszöntőjében nem mindennapi eseménynek nevezte, hogy a fővárosban virágoskertet avatnak. Hangsúlyozta: itt 1000 rózsafaj mintegy 8000 tő rózsájában gyönyörködhetnek a látogatók, akik remélhetőleg egyre nagyobb számban keresik majd fel az ország legnagyobb és legszebb rózsakertjét.

(Forrás és fotó: Budafok-Budatétény)