Ötven éve ugyan csak kísérleti jelleggel, de elindult a színes televíziós adás Magyarországon. A kísérleti adás azonban nem országos volt, csak a Belváros egy részletére, valamint a Budapesti Nemzetközi Vásár területére korlátozódott. Az alig 10 évvel korábban, 1957-ben elindított fekete-fehér adás után tehát a magyar televíziózás elkezdte a színes adást. Ami azért érdekes, mert ezzel – ellentétben magával a televízióadások kezdetével – az európai országok között egyáltalán nem voltunk lemaradva. Igaz, a színes televízió az ára miatt nálunk lassabban terjedt el. 

A Népszava 1968. május 5-én így számolt be az első kísérletekről: 

„Fontos mérföldkövéhez érkezett a magyar televízió. Ma, vasárnap reggel 8 órától délután 4 óráig színes próbasugárzást végez. A kísérleti adás pedig hétfőn reggel kezdődik”.

A kísérleti adások az alábbiak voltak: 

„A mai első próbát követő hétfőtől e hó 16-ig történő próbaadás során reggel 8 órától délután 4 óráig, 17-től 27-ig délután 2 órától este 8 óráig öt alkalommal sugároznak színes mozgófilmet, mégpedig a tervek szerint a Grenoble-i olimpiáról készült felvételt.”

Egy „robbanó” Color Star a Műszaki Tanulmánytár gyűjteményében (1977)

A televíziókészülékek „robbanását” az okozta, hogy egyes szovjet eredetű alkatrészeket a szervizekben, a készülékek javításakor nyugatnémet gyártmányúra cseréltek, és azok nem bírták a terhelést. Ekkor természetesen még magyar színes vevőkészülékek nem voltak, néhány nyilvános helyen francia vevőkészülékeken láthatták a nézők a színes műsort. 1969-től lehetett megvásárolni az első színes televíziókat, pl. az Orion Coloriont, amelynek az ára egy új Trabantéval vetekedett. 

A színes adás azonban terjedni kezdett, ahogy a kísérleti adást beharangozó cikk írta: 

„A vásár végeztével a leszűrt tapasztalatok alapján tovább folynak a színes adási kísérletek. A tervek szerint szilveszterre hosszabb színes tv-műsort adnak. A televízióban már készül az első magyar színes tv-film.”

Az első rendszeres kísérleti adás végül 1969. március 21-én indult el, és csak Budapesten volt fogható.