Nemsokára visszatér eredeti helyére, az 1896-ra elkészült, Hauszmann Alajos tervezte Kossuth téri Igazságügyi Palotába Justitia istennő szobra – közölte a Steindl Imre Program. A Strobl Alajos tervezte hányatott sorsú, 8 tonnás márványszobrot 1950-ben szállították el eredeti helyéről, ezután évtizedekig szabadtéren állt, egy ideig a Károlyi-palota kertjében, majd a Pest Megyei Bíróság Thököly úti épülete előtt, csak 1983-ban állították fel a Legfelsőbb Bíróság Markó utca 16. szám alatti épületében. Utóbbi helyről költözik vissza a Kossuth térre a Kúria és vele együtt a Justitia-szobor is. 

Az igazságosság római istennőjét ábrázoló, 3 méter magas márványszobor eredetileg az egykori Igazságügyi Palota fényűző csarnokában, a bejárattal szemben, magas talpazaton, trónon ült. A csarnok mennyezetét Lotz Károly festette, a kép Justitia diadalát jeleníti meg. 

Stróbl Alajos Iustitia-szobra a nagy csarnokban, 1896-ban (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Így fog kinézni a régi helyére visszaállított, rekonstruált Justitia-szobor (Fotó: Steindl Imre Program)

A szobor jelenlegi, üres helye (Fotó: Steindl Imre Program)

A Justitia-szobor visszaköltözésének aporpója, hogy az Országházzal szemben található Igazságügyi Palota hamarosan megújul. Az 1896-ban átadott, neoreneszánsz-neobarokk stílusú, reprezentatív épület 1949-ig a Magyar Királyi Kúria székhelye volt, majd 1973-ig a Nemzeti Galéria működött benne, utána pedig a közelmúltig a Néprajzi Múzeumnak és a Párttörténeti Intézetnek adott otthont. 

A jövőben azonban az épület visszakapja eredeti funkcióját és újra a Kúria, vagyis a legfelsőbb bíróság otthona lesz. A házat ennek megfelelően, a Steindl Imre Program keretében alakítják át. A teljeskörű felújítás és műemléki hitelességű rekonstrukció során a tervek szerint a homlokzatok és a műemléki belső terek visszanyerik egykori szépségüket.

A Steindl program közlése szerint a jövőben a felújított palotába autóval érkezők a szomszédos, szintén felújítítás előtt álló Agrárminisztérium alatt létesülő mélygarázsban parkolhatnak és az Igazságügyi Palota fűtése is onnan érkezik, hogy ne kelljen kéménnyel elcsúfítani az épületet. Étterem sem épül, a Kúria dolgozói is az Agrárminisztérium étkezdéjét vehetik majd igénybe.

Az Igazságügyi Palotába a Kúria költözik vissza, miután az épületet felújították. A munkálatok idén kezdődnek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Nyitókép: A Justitia-szobor a hamarosan visszatér eredeti helyére, az Igazságügyi Palotába (Fotó: Steindl Imre Program)