Hétfőn ünnepélyes keretek között adták át a XXII. kerületi Terv utca 14/A alatti Zöldike Tagbölcsődét – adta hírül a kerületi önkormányzat. Az átadón a kerület vezetői mellett jelen volt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a térség országgyűlési képviselője, Németh Zsolt is. Az épület olyan innovatív megoldásokkal készült el, amelyeknek köszönhetően az energiafelhasználása kifejezetten alacsony, szinte nulla. Ezzel úgy képes működni a bölcsőde, mint egy úgynevezett passzívház.

Innovatív megoldásokkal készült el az új bölcsőde (Fotó: budafokteteny.hu)

A tervezők igyekeztek a harsány helyett természetes színeket alkalmazni, illetve előnyben részesítették a természetes anyagok használatát és az egyszerű térkialakítást is. A cél az volt, hogy növeljék a gyerekek biztonságérzetét, ezzel játékra, mozgásra és pihenésre ösztönözzék őket. Az épületben ezek mellett kialakítottak egy száz főt ellátni képes konyhát, egy terápiás céllal berendezett sószobát és egy külön helyiséget a mozgásfejlesztésre.

Egyszerű terek, természetes színek, biztonságérzetet növelő környezet várja a kicsiket (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ahogyan az a XXII. kerületi önkormányzat honlapján megjelent közleményből is megtudható, a Zöldike Bölcsőde kívülről a természetes színek alkalmazása miatt szinte beleolvad a környezetébe. Ezt a hatást erősíti többek között a korall színű kerítés is. Az épület további érdekessége a zöldtető, amely segíti a belső klíma szabályozását, és csökkenti a csatornarendszer leterheltségét is.

Ezek mellett a bölcsődében alig van szükség aktív fűtésre, illetve hűtésre, mivel úgynevezett hővisszanyerős szellőzőberendezéssel látták el az épületet. A hűtést-fűtést megújuló energiaforrásokból biztosítják. A bent tartózkodók számára a megfelelő hőérzetről a padló- és a mennyezetfűtés gondoskodik.

A XXI. század elvárásainak megfelelő Zöldike Tagbölcsőde kormányzati és kerületi önkormányzati forrásból készült el.

Forrás: budafokteteny.hu

Nyitókép: A XXII. kerületi Zöldike Tagbölcsőde (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)