Márkus József (1852–1915), sorrendben a második főpolgármester Szombathelyen született, édesapja gombkötőmester volt. Szülővárosában végezte középiskolai tanulmányait, majd Pesten jogot hallgatott. A művészetek, különösen az irodalom vonzotta (talán nem véletlen, hogy húga, Márkus Emília a színészet kimagasló alakja lett), pályáját hírlapíróként kezdte. 1870-ben a Reform, majd a Nemzeti Hirlap munkatársa lett, ahol várospolitikai ügyekkel foglalkozott. 1875-ben már a főváros szolgálatába lépett, először fogalmazóként dolgozott, 1879-ben tanácsjegyzővé, 1885-ben pedig főjegyzővé nevezték ki. 1894-ben választották alpolgármesterré az elhunyt Alkér Gusztáv után.

Márkus József főpolgármester (Forrás: Vasarnapi Ujsag, 1897. november 14.)

Két évvel később már polgármester, 1897-ben pedig Ráth Károlyt követve főpolgármester lett. Neve a budapesti villamoshálózat fejlesztése, a vásárcsarnokok építésének előkészítése kapcsán szerepelt rendszeresen a sajtóhírekben, de a közraktárhálózat és az Elevátorház működtetése terén is jelentős szerepet töltött be. Elődjeihez hasonlóan tevékenységét közmegelégedés övezte, 1903-ban újraválasztották, de megbízatásának idejét nem töltötte ki. 1905-ben az országgyűlési választásokat az ellenzék nyerte meg, de a király báró Fejérváry Gézát nevezte ki miniszterelnöknek. Az úgy nevezett darabontkormány és a főváros vezetése között azonnal feszültség keletkezett, mely hamar feloldhatatlanná vált.

Márkus főpolgármester 1906 februárjában lemondott, és a városvezetésbe sem a koalíciós időszakban, sem később nem tért vissza. 1910-től Erzsébetváros parlamenti képviselőjeként vett részt a közéletben az 1915. március 11-én bekövetkezett haláláig. A főváros vezetése már másnap döntött arról, hogy díszes síremléket emelnek és utcát neveznek el a tiszteletére. A temetésen Bárczy István mondott búcsúbeszédet. A síremlék azonban sokáig nem készült el, csupán 1928-ban készíthette el Hikisch Rezső és Tóth István a munkát, mely a II. világháborús ostrom alatt megsemmisült.

Márkus József főpolgármester temetése, gyászmenet, 1915. március (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

1953-ban került új síremlék Márkus József földi maradványai fölé, melyet Strobl Alajos még 1897-ben készített báró Kochmeister Frigyes (nagykereskedő, a Budapesti Áru-és Értéktőzsde elnöke) felesége számára. Amikor mintegy 200 sírhelyet felszámoltak a temetőben, a Kochmeister házaspár a rákoskeresztúri új köztemetőbe került, Strobl alkotása azonban itt maradt, és akár tudatos választás, akár a véletlen eredményezte, de Márkus főpolgármester mindenképpen méltó emléket kapott.

Fotó az Élet című folyóirat 1910. október 30-i számában
Márkus József síremléke a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)
Márkus József síremléke a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Fülepp Kálmán (1851–1919) meglehetősen kiélezett helyzetben lett Budapest harmadik főpolgármestere. Márkus József lemondása után, 1906. február 23-án a Fejérváry-kormány a főváros rendőrkapitányát, Rudnay Bélát királyi biztosként nevezte ki a városvezetés. A biztos a közgyűlés felfüggesztésével fenyegetett, a közgyűlés pedig új helyhatósági választást követelt. A patthelyzet április 8-án oldódott meg, amikor az ellenzéki koalíció – választási programjának feladása után – Wekerle Sándor vezetésével kormányt alakíthatott. A rendőrfőnök először biztosi megbízatásától búcsúzhatott, majd nemsokára nyugállományba vonult.

Fülepp Kálmán (Forrás: Athenaeum Nagy Képes Naptára, 1907.)

Az új kormány három főpolgármester-jelöltje között Fülepp Kálmán is ott volt. Csak azok csodálkoztak a jelölésen, akik nem ismerték Füleppet és az előzményeket. Édesapja jogászvégzettséggel rendelkezett, 1849-ben Kossuth Lajos kormányzói irodájának munkatársa volt, a szabadságharc bukása után emigrált, távollétében halálra ítélte a Haynau-féle törvényszék. 1858-ban kegyelmet kapott, és visszatért Magyarországra. Fia követte a jogászi pályán, 1874-ben nyitott ügyvédi irodát. 1875-ben a főváros először napidíjas ügyészként, majd 1877-től tiszti ügyészként alkalmazta. 1900-ban Budapest tiszti főügyészévé választották.

A válság idején egyértelműen a városvezetés mellett állt ki, nem ismerte el sem a darabontkormány, sem Rudnay főkapitány legitimitását. Nem várta meg, hogy felfüggesszék az állásából, február 22-én hat hétre szabadságolta magát. 1906. május 12-én 177 szavazattal 126 ellenében választották főpolgármesterré. Köszönőbeszédében a helyhatósági önállóság fontosságát emelte ki: „Mint a főváros önkormányzatának ellenőrzője, tiszteletben tartom a főváros autonómiáját, minden szervének törvényes hatáskörét, de őrködni fogok, hogy a törvény megtartassék, s hogy a főváros érdekei sérelmet ne szenvedjenek.” (Pesti Napló, 1906. május 13.) Így is tett, a polgármesterként az ügyeket vivő Bárczy István munkájába nem szólt bele, a Bárczy nevéhez köthető nagy ívű modernizációs programok kivitelezésénél mindvégig inkább partner, mint ellenőr volt.

1912-ben, a mandátuma lejártakor nyugdíjba vonult, de sportszeretete révén neve sokszor szerepelt még az újságok lapjain. 1877-től volt tagja a Nemzeti Hajós Egyletnek, igazgatóként és elnökként is sokat tett a hazai evezés sikeréért. 1919 szeptemberében halt meg, a meglehetősen zavaros időszak pedig nem nyújtott lehetőséget a méltó búcsúzásra. A főváros közgyűlése csak 1927-ben döntött arról, hogy sírján az egyszerű fakeresztet síremlékkel cserélik fel. Vastagh György szobrászművész alkotását 1931-ben avatták fel.

Fülepp Kálmán sírja (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)
Fülepp Kálmán sírja (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A művész tehetségét bizonyította egyébként Bethlen Gábor 1903-ban elkészült szobra a millenniumi emlékmű alakjai között, vagy a Budavári Palota Hunyadi udvarán 1902-ben elhelyezett Csikós-szobor. A gondosan faragott, klasszicista stílust idéző oszlop tetején látható a volt főpolgármester mellszobra. A bronzba öntött arc hűen mutatja a nyugodt, kiegyensúlyozott úriemberként, a legangolabb magyarként is nevezett Fülepp Kálmán arcvonásait.

Végül, de legkevésbé sem utolsósorban Bárczy Istvánról kell szót ejtenünk. A nevéhez fűződő városvezetési elvek és városfejlesztés bemutatása csupán felsorolás szintjén maradhat ebben az írásban. Sacher Gusztáv felsőreáliskolai tanár fiaként született 1866-ban. Jogot végzett a budapesti egyetemen. 1894-től 1901-ig a IX. kerületi Felsőkereskedelmi Iskola tanára volt, majd a Fővárosi Közoktatási Ügyosztályt irányította 1906-ig. Nevét még 1898-ban változtatta meg anyai felmenői tiszteletére Bárczyra. Amikor 1906 júniusában polgármesterré választották, már értékes tapasztalatokkal rendelkezett a városigazgatás terén. Szakértői gárdát gyűjtött maga köré (ide tartozott Szabó Ervin társadalomkutató–könyvtáros, Kabdebó Gyula építész, Harrer Ferenc várospolitikus, Wildner Ödön szociológus), és az ő segítségükkel dolgozta ki a nevéhez fűződő programokat.

Bárczy István (Forrás: A Hét, 1909. 1. szám.)

Alapos előkészítés után modernizálta a városigazgatás szerkezetét. 1909-ben az elnöki ügyosztály hatáskörét jelentős mértékben bővítette. Két alosztály alakult, az első a közigazgatás polgármesteri jogkörbe tartozó ügyeivel, a második alosztály pedig a közművelődés és szociálpolitika területeivel foglalkozott. Utóbbihoz tartoztak a lakásügyekre, a lakóházépítésre, valamint a népjóléti tevékenységre vonatkozó intézkedések.  Az 1909-ben kezdődő lakásépítési programjának köszönhetően 1912-ig mintegy hatezer új lakás készült el, 23 nagy bérház és 19 kislakásos lakótelep megépítése révén. Iskolaépítési programjának köszönhetően 36 új iskolaépület és 15 barakkiskola nyílt meg.

Bárczy István Budapest polgármestere díszmagyarban, 1906 (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Bárczy a közművek községesítésének elvét vallotta, ennek megfelelően a hivatali ideje alatt Budapest Székesfőváros tulajdonába került többek között az Állatvásárpénztár, a Gázművek, az Elektromos Művek, a Városi Villamos Vasút. A programok és a községesítés pénzügyi fedezetét külföldi bankkölcsönökkel teremtette meg. Az I. világháború kitörésével a nagyvonalú fejlesztés folytatása ellehetetlenült, Bárczy István pedig 1919 januárjában főpolgármesteri megbízatásáról lemondva egy időre visszavonult a közügyektől. 1919 novembere és 1920 márciusa között igazságügy-miniszterként két kormányban is szerepet kapott, majd 1920 és 1931 között országgyűlési képviselőként dolgozott.

Bárczy István sírja a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)
Bárczy István sírja a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

 1943. június 1-jén hunyt el. Temetésén a városvezetés akkori és korábbi tagjai vettek részt, a búcsúbeszédet Szendy Károly polgármester tartotta. Olyan emlékmű állítására, mint amilyen Gerlóczy Károly alpolgármester vagy Kamermayer Károly polgármester sírját díszíti, nem került sor, a mai napig egy kőkereszt és egy egyszerű felirat jelzi, itt nyugszik Budapest talán legjelentősebb vezetője. Az utókor nem fukarkodott az emlékezés más módjait tekintve, hiszen a Belvárosban utca, Kispesten tér viseli a nevét, számos nagy lakóház kapubejárójában pedig márványtábla jelzi, hogy az épület az ő polgármestersége idején épült. Ezzel együtt valószínűleg senki sem ellenkezne, ha egy köztéri szobor vagy egy díszesebb sír tovább erősítené Bárczy István emlékét. 

Nyitókép: Márkus József síremléke a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)