A mai napon megkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása, a „nemzet csalogányáról” elnevezett ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával újul meg másfél év alatt – írja a Budapesti Közlekedési Központ a honlapján. A beruházást a kormány is támogatja 1 milliárd forinttal.

A felújítás során, az első ütemben kicserélik az aluljáró födémjének a szigetelését, emiatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a Nagykörúton. A csomópont teljesen akadálymentes lesz, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is. A tér átépítésével a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra. 

Már dolgoznak a Blaha Lujza tér felújításán, az első ütemben az aluljáró födémjének a szigetelését cserélik ki (Fotó: pestbuda.hu)

Ezt követően a munkálatok már a téren folytatódnak, ahol nagyjából ezer négyzetméternyi zöldfelületet alakítanak ki, és 70 fát ültetnek. Eközben megmaradnak a téren meglévő fák, köztük az a két koros tölgy, amelyet 1969-ben ültettek át a térre a Tabánból, már akkor is koros állapotukban.

A téren álló egykori Nemzeti Színházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, az 1960-as évek óta működő Gomba szökőkút is, amely kissé megváltozott formában, a buszmegállóhoz közelebb kerül majd. Emellett kialakítanak egy másik vízjátékot is. A jelenlegi parkolók területén is gyalogos felületeket létesítenek.

A Blaha Lujza tér átalakításának eredeti terveit még az előző városvezetés készítette el, abban még szerepelt többek között a Rákóczi úti buszmegállók fölötti védőtető megépítése és a Rákóczi út közepére tervezett fasor telepítése is.

A felújítással egy időben a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja (Fotó: pestbuda.hu)

A tér történetéről korábban már írtunk, a Corvin Áruház egykori szépségeit is részletesen bemutattuk. 

Forrás: BKK

Nyitókép: Megkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása (Fotó:pestbuda.hu)