A Budapesti Közlekedési Központ és a közbeszerzési eljárás nyertese, a STR Mély- és Magasépítő Korlátolt Felelősségű Társaság aláírta a vállalkozási szerződést, így még a nyáron elkezdődhet a munka Budapest ikonikus terén – közölte a BKK hétfőn. A beruházásnak köszönhetően nemcsak a tér felszíne, de az aluljáró felső födémszigetelése és a fölötte lévő útpálya is megújul.

A Blaha Lujza tér felszíne teljesen megújul (Fotó: bkk.hu)

A BKK közlése alapján a szerződéskötés után lkezdődhet a kiviteli tervek módosítása, és várhatóan még a nyáron kezdetét veheti a munka a Blaha Lujza téren. A beruházás keretében nemcsak a tér felszínének átépítése történik meg, de a térhez kapcsolódó főutak és járdák érintett szakaszainak átépítése is. Vakvezető taktilis sávokat alakítanak ki, korszerű közművezetékeket fektetnek le, illetve az aluljáró kívülről történő födémszigetelése és a fölötte lévő útpálya burkolata is megújul. A BKK szerint a beruházás legfőbb célja, hogy egy igényes karakterű köztér jöjjön létre, amely egyszerre betölti csomóponti szerepét, és találkozóhellyé is válik, illetve a tér minden használójának, köztük az átutazóknak is kellemes, zöld környezetet biztosít. Ugyancsak megújul a Színházi emlékkő és a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő gombaszökőkút is.


A 2019-es tervekhez képest egyszerűbbb formában valósul meg a felújítás (Forrás: budapest.hu)

Azonban a 2019-es terveken még szereplő, kulturális célokat szolgáló ovális pavilon épülete egyszerűbb formában valósul meg, elmarad a Rákóczi úti buszmegállók fölötti védőtető megépítése, az aluljárót felújítják, de nem bővítik, és elmarad a Rákóczi út közepére tervezett fasor telepítése is. A téren lévő gömbkőrisek értékes példányait viszont megóvják.  

A közlemény szerint a nyertes kivitelező várhatóan július elején veszi át a munkaterületet. A helyszíni kiviteli munkák megkezdéséről és a közösségi közlekedést érintő változásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad majd.

A felújítás bruttó 3.468.131.000 Ft forint összegű forrását a Fővárosi Önkormányzat és Magyarország Kormánya biztosítja. A forrás kormány által biztosított részét, 1milliárd forintot csak 2021 végéig lehet felhasználni, így várhatóan 2021 decemberében részműszaki átadásokra kerülhet sor. A teljes felújítás várhatóan másfél évet vesz igénybe – tették hozzá.

Nyitókép: a Blaha Lujza tér látványterve (Forrás: bkk.hu)