Aláírták a szerződést, még a nyáron elkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása

2021. június 7. 20:15

Bár a korábbiakhoz képes egyszerűbb formában, de még nyáron megkezdődik Budapest egyik legfontosabb, évtizedek óta elhanyagolt csomópontjának felújítása. A beruházás keretében nemcsak a tér felszínét építik át, de a térhez kapcsolódó főutak és járdák érintett szakaszait is.

A Budapesti Közlekedési Központ és a közbeszerzési eljárás nyertese, a STR Mély- és Magasépítő Korlátolt Felelősségű Társaság aláírta a vállalkozási szerződést, így még a nyáron elkezdődhet a munka Budapest ikonikus terén – közölte a BKK hétfőn. A beruházásnak köszönhetően nemcsak a tér felszíne, de az aluljáró felső födémszigetelése és a fölötte lévő útpálya is megújul.

A Blaha Lujza tér felszíne teljesen megújul (Fotó: bkk.hu)

A BKK közlése alapján a szerződéskötés után lkezdődhet a kiviteli tervek módosítása, és várhatóan még a nyáron kezdetét veheti a munka a Blaha Lujza téren. A beruházás keretében nemcsak a tér felszínének átépítése történik meg, de a térhez kapcsolódó főutak és járdák érintett szakaszainak átépítése is. Vakvezető taktilis sávokat alakítanak ki, korszerű közművezetékeket fektetnek le, illetve az aluljáró kívülről történő födémszigetelése és a fölötte lévő útpálya burkolata is megújul. A BKK szerint a beruházás legfőbb célja, hogy egy igényes karakterű köztér jöjjön létre, amely egyszerre betölti csomóponti szerepét, és találkozóhellyé is válik, illetve a tér minden használójának, köztük az átutazóknak is kellemes, zöld környezetet biztosít. Ugyancsak megújul a Színházi emlékkő és a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő gombaszökőkút is.


A 2019-es tervekhez képest egyszerűbbb formában valósul meg a felújítás (Forrás: budapest.hu)

Azonban a 2019-es terveken még szereplő, kulturális célokat szolgáló ovális pavilon épülete egyszerűbb formában valósul meg, elmarad a Rákóczi úti buszmegállók fölötti védőtető megépítése, az aluljárót felújítják, de nem bővítik, és elmarad a Rákóczi út közepére tervezett fasor telepítése is. A téren lévő gömbkőrisek értékes példányait viszont megóvják.  

A közlemény szerint a nyertes kivitelező várhatóan július elején veszi át a munkaterületet. A helyszíni kiviteli munkák megkezdéséről és a közösségi közlekedést érintő változásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad majd.

A felújítás bruttó 3.468.131.000 Ft forint összegű forrását a Fővárosi Önkormányzat és Magyarország Kormánya biztosítja. A forrás kormány által biztosított részét, 1milliárd forintot csak 2021 végéig lehet felhasználni, így várhatóan 2021 decemberében részműszaki átadásokra kerülhet sor. A teljes felújítás várhatóan másfél évet vesz igénybe – tették hozzá.

Nyitókép: a Blaha Lujza tér látványterve (Forrás: bkk.hu)

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Minden budapesti felújítás lebutított formában készül el sajnos. A városvezetés, ahelyett, hogy problémákat megoldaná, csak siránkozik és másra mutogat.

Válaszok:
nyf13552 | 2021. június 8. 09:27

Szerintem ezzel nyugodtan kopogtasson tarlósnál is. Miért is nem lettek új kocsik a 3-as metrón? Miért kellett a rohadó szutyok orosz selejteket felújítani??

Válaszok:
Reki | 2021. június 8. 10:03
Sándor | 2021. június 21. 01:58

Azért Tarlóst nagybetűvel írhatná!


Nos igen. Vehettünk volna az Alstomnál jóval korszerűbb kocsikat Moszkvában, mert vannak szuper kocsik is. (Ide anno a levetett ócska kocsikat küldték el.) De az EU csak a németeknek engedi, hogy ruszki cuccokat vegyenek.
https://c8.alamy.com/comp/HPC7..Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó