„Ötvenöt év után új, igényes karaktert kapott Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, a Blaha Lujza tér” – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján. A felújítást a Fővárosi Önkormányzat megbízásából lebonyolító BKK szerint ligetes-fás találkozóhelyként született újjá a tér, amelyet december 10-én vehettek birtokba a budapestiek.  

A felújított Blaha Lujza tér az átadás napján, 2022. december 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mint írják, csaknem másfél évig tartott a központi elhelyezkedésű, történelmi és kulturális értékű Blaha Lujza tér korszerűsítése. A 2021 júliusában indult, összesen 505 napig tartó beruházásnak köszönhetően nemcsak a tér felszíne, hanem az aluljáró felső födémszigetelése, a fölötte lévő útpálya, valamint – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca is teljeskörűen megújult.

A teljes munka bruttó 3,68 milliárd forintba került, ebből 2,68 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat, 1 milliárd forintot a kormány biztosított.

Bordó színű köztéri székeket és asztalokat helyeztek k​i a térre (Fotó: BKK)

Arról is beszámolnak, hogy három új zebrát létesítettek a kereszteződésben, tehát a már meglévő József körútival együtt mind a négy irányban lehet közlekedni a felszínen is az akadálymentes gyalogosátkelőn. A megmentésre alkalmas fákon kívül 80 újat telepítettek és megőrizték a Tabánból átültetett két tölgyfát. Ezenkívül felújították a gombaszökőkutat és a színházi emlékművet, ülőhelynek is használható növénykazettákat alakítottak ki, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjátékot építettek; kis méretű szobrokat helyeztek el a növénykazetták ülőfelületén.

Kiderül az is, hogy az egykori Nemzeti Színház székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokat és asztalokat helyeztek ki, és a burkolatban megjelenítették a lebontott épület körvonalát. Két új MOL Bubi gyűjtőállomást és egyedi kerékpártámaszokat is elhelyeztek.

A BKK közlése szerint nyolcvan új fát ültettek a megújult téren (Fotó: BKK)

A Blaha Lujza tér tervezett felújítását 2017-ben jelentette be a Fővárosi Közgyűlés, amely 2018 márciusában elkülönítette el az átalakításhoz szükséges forrásokat, 1,8 milliárd forintot. A tervezés megkezdődött, a végleges koncepció 2019 márciusára készült el. „Ötvenöt év után új, egységes arculatú térként újul meg Budapest egyik legforgalmasabb tere, a Blaha Lujza tér” – olvashattuk 2019. március 11-én a felújítás részleteit ismertető Főpolgármesteri Hivatal közleményében (bár azóta eltelt 3,5 fél év eltelt, az „ötvenöt év” a felújításról szóló kommunikációban ma is megmaradt – A szerk.).

Akkor is azt közölték, hogy az egyik legforgalmasabb budapesti csomópont átalakításának fő célja, hogy a tér élhető legyen. Fontos szempontnak nevezték, hogy a Blaha Lujza téren egy egységes koncepciót követve új arculatú, a mai városi használati igényeknek megfelelő, nagyvonalú belvárosi közösségi tér jöjjön létre.„A minőségi építészeti megújulás biztosítja a tér szellemi és kulturális örökségének visszaállítását, a barátságos, élhető gyalogosfelületek növelését, és egy egységes, kiterjedt zöld felületet is tartalmazó köztér kialakítását” – tették hozzá.

Ilyen lesz a megújuló Blaha Lujza tér (képek)

A 2019-es  vagyis meg nem valósul  koncepció, a Corvin Áruház előtti fákkal (Forrás: budapest.hu)

A 2019 márciusában közzétett koncepciót részletezve közölték azt is, hogy fasort telepítenek a Rákóczi út aszfaltozott középszigetébe is, az új, gyalogosbarát köztéren megnő a zöld felületek aránya, pára- és vízjátékokat telepítenek, egy kulturális célokat szolgáló épület és egy rendezvényhelyszín is épül. Hozzátették: a csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik, felújítják az aluljárót, új gyalogátkelőhelyeket létesítenek, hogy teljesen átjárhatóvá váljon a terület.

Bejelentették a Blaha Lujza téri aluljáró felújítását is, amelyről azt közölték, hogy letisztult, a jelenkor követelményeinek megfelelő arculatot kap, valamint bővül is a tér irányába: egy BKK ügyfélközpont és egy nyilvános illemhely is nyílik ott; ezek akadálymentes elérését egy újonnan épülő lift biztosítja. Bejelentették, hogy két MOL Bubi gyűjtőállomás is lesz, és a Somogyi Béla utcát egészen a Gutenberg térig felújítják. Közölték azt is, hogy részben módosul a teret határoló utak forgalmi rendje is: a Rákóczi útról például közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a József körútra.

A 2019 tavaszán bemutatott látványterveken jól láthatók a tér átjárását biztosító gyalogátkelőhelyek, valamint a Rákóczi út közepére tervezett fasor (Forrás: budapest.hu)

Ekkor a látványterveket is bemutatták, de még tartott az egyeztetés a szakmai és a civilszervezetekkel, emiatt a kivitelezés megkezdését 2019 őszére időzítették. Közölték azt is, hogy a felsorolt programelemeket tartalmazó felújítás 4 milliárd forintra becsült költsége a rendelkezésre áll, fővárosi és kormányzati forrásokból. 

A 2019-es önkormányzati választások után az új összetételű Fővárosi Közgyűlés a felújítás újraterveztetéséről döntött, így a tényleges munkálatok csak 2021 júniusában indulhattak meg. Ez az oka, hogy bár immár több mint 5 és fél éve beszélünk a Blaha Lujza tér felújításáról (lásd lenti cikkeinket), a felújítás csak mostanra készült el. Jelentős módosításokkal, csökkentett programelemekkel, sok más mellett elmaradt például a Rákóczi útra tervezett fasor elültetése.

A BKK az átadás napján azt közölte, hogy a téren és környezetében még lehetnek kisebb munkák (például elektromoshálózat-fejlesztés), az akadálymentes illemhelyet és a FUTÁR-kijelzőt rövid időn belül üzembe helyezik, a tér burkolatából fellövellő vízjáték és a gombaszökőkút pedig a tél elmúltával kezd működni.

A szombati hivatalos átadón beszédet mondott Karácsony Gergely főpolgármester, dr. Láng Zsolt kormánybiztos, valamint Niedermüller Péter, a VII. kerület és Pikó András, a VIII. kerület polgármestere is. 

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ, Pestbuda.hu

Nyitókép: Átadták a felújított Blaha Lujza teret (Fotó: BKK)

KORÁBBI CIKKEINK A BLAHA LUJZA TÉR FELÚJÍTÁSÁRÓL:

Megújulhat a Blaha Lujza tér

Megújul jövőre a Blaha Lujza tér

Átépítik a Blaha Lujza teret

A Blaha újjászületése – Élhető köztér készül a közlekedési csomópont helyett

Aláírták a szerződést, még a nyáron elkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása