A Budavári Önkormányzat felújította illetve részlegesen átépítette a Bécsi kapu téri Levéltár előtti aszfaltjárdát; a Bécsi kapu tér 5-6-7-8. számú épületeket határoló járdát- és útfelületet; a Hatvany-palotával szemközti park melletti járdaszakaszt, valamint a Bécsi kapu téri Evangélikus templom melletti járdát. A tér sarkán álló fát a növény gyökereinek elegendő helyet biztosító kemény mészkő kazettával vették körbe.

Az Evangélikus templomnál kicserélték a parkolásgátló pollereket, a Budai Várban megszokott oszlopok telepítésével egységessé vált az utcakép, míg a vakok és gyengén látók közlekedésének megkönnyítése érdekében a buszmegálló előtti járdába taktilis jeleket építettek.

A felújítás kiemelt része a Hatvany palota előtti emlékjárda rekonstrukciója. Báró Hatvany Lajos író, mecénás halálának 50. évfordulójára 2011-ben a Budavári Önkormányzat felújította a Bécsi kapu téren álló egykori Hatvany palotát, ekkor az előtte lévő járdaszakaszra azoknak a művészeknek, íróknak, költőknek az aláírása került, akik az 1930-as években rendszeres vendégei voltak a Bécsi kapu tér 7. szám alatt álló Hatvany palotának. Pajer Károly ötvös rézből mintázta meg a legnevesebb látogatók aláírását, a kapu melletti réztáblán pedig megtalálható az is, hogy az egyes szignók kitől szármáznak. Idén a felújítás során a régi, rossz állapotú aszfaltburkolatot gránitlapokra cserélték. A palota egykori vendégeinek réz aláírásai visszakerültek eredeti helyükre. A Hatvany palota előtti szakasz a járdában lévő lépcső megszűntetésével az akadálymentes közlekedésre is alkalmassá vált, de a kiemelt útszegély ugyanakkor megmaradt.

Az átadáshoz több budavári program is köthető. Az MNL Országos Levéltárában a Nyomot hagytak c. kiállítás kapcsolódik a kövezetbe rejtett aláírásokhoz, amelyet az érdeklődők ez alkalommal az átadó ünnepség előtt 9 órától tekinthetnek meg. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának új, interaktív tárlata egyedülálló gyűjteményének eredeti irataival mutatja be azokat a kiemelkedő eseményeket és személyiségeket, amelyek és akik befolyásolták hazánk történelmét, kultúráját és fejlődését a 14. század közepétől egészen a 20. század végéig.

Az ünnepélyes ceremónia után, kb. 10.30-tól az Imagine Budapest Hogy éltetek Ti? c. irodalmi sétáján is részt vehetnek a megjelentek. A séta a Hatvany Palotától indul, és egy teljesen új programlehetőségként mutatkozik be a Várkerületben.

Időpont: 2016. június 18. (szombat) 10 óra 30 perc

A séta hossza: 3 óra

Útvonal: Bécsi kapu tér - Tóth Árpád sétány - Attila út - Logodi utca - Attila út - Krisztina tér

(Közlemény.)