Nagy körültekintéssel végzik a koros városligeti fák átültetését, a munkát gondos előkészítés előzi meg és utógondozás követi – mondta Kórody Olivér, Galapagos Zoo Service Kft. ügyvezetője, a Liget Budapest projekthez kapcsolódóan a Városligetben faátültetéseket végző német Opitz GmbH cég magyar partnere csütörtökön Budapesten.

Kórody Olivér egy háttérbeszélgetésen közölte: jelenleg egy fát készítenek elő, az érintett területet őrzik. Eddig nyolc különböző méretű fát ültettek át – mondta. Kifejtette: korábban több ligetvédővel is beszélt, és bármikor szívesen szélesebb fórumon is beszámolót tartanak, bemutatják a Városligetben alkalmazott faátültetési technológiát. Hagyományos kertészeti tevékenységről van szó, több száz évre nyúlik vissza a faátültetés története – mondta. Hangsúlyozta: minden fa esetében külön mérlegelik, melyik a legjobb technológia, amelynek segítségével a legnagyobb eséllyel maradhat meg.

Kórody felidézte: 1971-ben készült el az Opitz első olyan faátültető gépe, amely alkalmas a gépesített faátültetésre, és ez volt az első európai mobil faátültető gép, amellyel a fát nagyobb távolságra is el lehet vinni. A cég azóta folyamatosan fejleszti a gépparkját, és minden fatípusnak megfelelően különböző méretű gépeik vannak – magyarázta. Megjegyezte: a vállalat eddig mintegy egymillió fát ültetett át sikeresen. Mint mondta, a legnagyobb gépükkel egy 150 centiméter törzskerületű fát is át tudnak ültetni. Fontos a megfelelő előkészítés és az utógondozás is az átültetést követően, ez minimum fél évet vesz igénybe – tette hozzá. Kórody Olivér kiemelte: a német vállalat mindig a legjobb szakembereit hozza a munkálatokhoz, és nagyon sok előkészítő munka előzi meg az átültetést. Ha minden szabályt betartanak és az utógondozásra is odafigyelnek, az Opitz 45 éves tapasztalata alapján két év elteltével az átültetett fák megmaradási aránya 95 százalék – mondta.

Kérdésre válaszolva Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója közölte: a Magyar Zene Háza és a Közlekedési Múzeum esetében a kivitelezési munkálatok tavasszal indulhatnak el, ha sikeres a közbeszerzés. Ha a tiltakozók a fák terv szerinti átültetését sem hajlandók elfogadni, kénytelenek időszakosan máshova vinni az érintett fákat, bár indokoltabb lenne azokat csak egyszer átültetni – mondta. Hozzátette: az átültetések miatt a projekt előreláthatólag nem fog csúszni.

Kedden a Városliget Zrt. közölte: tiltakozók kis csoportja akadályozta a faátültető gép mozgását a Városligetben, majd később az elkerített munkaterületre betörve szerintük birtokháborítást követtek el. Azt írták, a Liget Budapest projekthez kapcsolódóan tervszerűen folytatódnak a faátültetési munkák, most nyolc fáról van szó, amelyek közül hetet a kedden elvégzett közműfeltárások alapján az elkerített területen belül helyeznek el, egyet pedig az építési területen kívül. Kifejtették: a fák közül hatnak a mérete és az állapota megengedi, hogy a rendelkezésre álló technológia segítségével azonnal átültessék, kettőnél a gyökérzet feltárása és „kiszabadítása” tart, mivel egybenőtt az egyik elbontott Hungexpo-épület alapzatával.

A Városliget Zrt. szerint az átültetéseket a megfelelő előkészületek mellett a lehető legnagyobb gondossággal hajtja végre az elérhető legkorszerűbb technológiai eszközökkel és egy több mint ötvenéves tapasztalattal rendelkező német szakcég bevonásával. A vállalat már végzett faátültetéseket a Városligetben, az Állatkerti körúton épülő pavilonok mellett három fát helyeztek át – közölték.

(MTI)